Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO), 61. kuruluş yıl dönümünü düzenlediği balo ile kutladı. Düzenlenen gecede bir konuşma yapan Türkiye – KKTC Ticaret Odası Forumu Eş Başkanı ve Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, KKTC’nin geleceğinin bilişim ve inovasyon alanında olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türk Ticaret Odası 61. yaşını görkemli bir geceyle kutladı. Geceye KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sezai Öztürk, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, bakanlar ve iş insanlarının yanı sıra TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye – KKTC Ticaret Odası Forumu Eş Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile Başkan Yardımcısı ve Mdto Meclis Üyesi Ayla Harp da katıldı.

Lokmanoğlu: “Gelecek bilişim ve inovasyonda”

Gecenin açılışında konuşan Cihat Lokmanoğlu, Türkiye özel sektörünün her zaman olarak KKTC halkının yanında olduğunu belirterek, ekonomisi büyüyen, halkı zenginleşen, maruz bırakıldığı haksız ekonomik ve siyasi izolasyonlardan kurtulmuş, uluslararası sisteme entegre olmuş, kendi ayakları üzerinde güçlü şekilde duran, bir KKTC hedefleri olduğunu vurguladı.

Tüm küresel platformlarda, Kıbrıs Türklerinin haklı davasını ve KKTC’nin uluslararası camiaya entegre olması gerektiğini gündeme getirdiklerini ve bunu sürdüreceklerini dile getiren Lokmanoğlu, Türkiye ve KKTC iş dünyalarının bunu sağlamak için birlikte çalıştığını, aynı vizyonu paylaşan Kıbrıs Türk Ticaret Odasıyla, Türkiye-KKTC Ticaret Odası Forumu’nun bu amaçla kurulduğunu ifade etti.

Hedeflerinin KKTC’de daha da fazla ticaret ve yatırım yapmak olduğunu belirten Lokmanoğlu, “KKTC Hükümetinin, Yatırım Danışma Konseyi mekanizmasını canlandırması, bu kapsamda çok önemli bir gelişmedir ve şüphesiz faydalı olacaktır.  KKTC ekonomisini, 21. yüzyıla hazır hale getirmenin yolu, Kobi’leri, girişimciliği ve yenilikçiliği teşvik etmekten geçer” diye konuştu.

Kıbrıs, dünyadaki en güzel adalardan biri olduğunu ve tarım, turizm ve eğitimde zaten ismini duyurmuş durumda olduğunu vurgulayan Cihat Lokmanoğlu,KKTC’nin geleceğinin bilişim ve inovasyon alanında olduğunu anlattı. Lokmanoğlu şöyle konuştu:

“Şimdi sıra, bilişim ve inovasyon alanında kendimizi geliştirmeye geldi, diye düşünüyorum. Zira geleceğin burada olduğuna inanıyoruz. KKTC’nin nitelikli bir üniversite altyapısı, yabancı dil bilen genç bir nüfusu var.Bu avantajı çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.Buradaki gençler, kuracakları yenilikçi girişimlerle, tüm dünyaya hizmet götürebilirler. Zira eski zamanlarda olduğu gibi, coğrafi konum, artık dezavantaj değil. Nerede olursanız olun, bulunduğunuz ülkeden, tüm dünya pazarına ulaşmak artık mümkün. İnternet ve e-ticaret sayesinde, binlerce kilometre ötesiyle ticaret yapabiliyor, mal ve hizmet satabiliyoruz. Hedefimiz, tüm dünyada iş yapabilen teknoloji şirketleri çıkarmak olmalı. Bunun için de inovasyona dayalı girişimciliğin geliştirilmesine daha çok önem vermemiz gerekiyor. Biz, KKTC’nin Akdeniz’de bir refah ve istikrar adası olmasını istiyoruz Ticaret ve girişimcilikte, cazibe merkezi olmanızı istiyoruz.”

Deniz: Gelecek Bizim Başarılarımız İle Şekillenecektir

Gecede konuşan KTTO Başkanı Turgay Deniz ise Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın 61 yıldır Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesinin en önemli unsurlarından biri olduğunu vurgulayarak “Gelecek bizim başarılarımız ile şekillenecektir” dedi.

Yaşanılan her türlü zorluğa karşın her yıl biraz daha gelişen bir devlete ve ülkeye sahip olmanın, bunu 36 yıl boyunca ayakta tutabilmenin önemli ve gurur verici bir başarı olduğunu söyleyen Deniz, bu başarıda Kıbrıslı Türk iş insanlarının ve onların örgütü olarak Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın katkısının büyük, önemli ve takdire şayan olduğunu belirtti. Deniz; refah seviyesi yüksek, geleceğe güvenle bakan bir halk ve etkili bir devlet yaratabilmenin ancak kamu yönetiminden özel sektöre kadar bütün kurumların verimli bir çalışma sürdürmesi sonucu sağlanabileceğinin altını çizdi.

“Toplumsal ihtiyaçları karşılarken devletimize yeni kaynaklar sağlamayı da başarabilir ve şirketlerimizi güçlendirebiliriz. Gelecek bizim başarılarımız ile şekillenecektir” diyen Deniz; tüm sivil ve siyasi kurumları, önyargılardan arınmış, birlik, beraberlik ve bütünlük ruhu içinde hareket etmeye çağırdı.