Türkçe Ingilizce

Daha Güçlü Bir Mersin için El Ele

görsel 2

Zoom

Mersin’de bulunan oda ve borsaların istişare toplantısı Silifke Ticaret ve Sanayi Odası’nın (SİTSO) ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

“Daha Güçlü Bir Mersin için El Ele” sloganı ile düzenlenen toplantıya Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Ticaret Borsası (MTB) Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi (MDTO) Bedii Canatan ve Genel Sekreter Yardımcısı Kpt. Halil Delibaş, Mut Ticaret ve Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Aydın, Anamur Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Torunoğlu, Erdemli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı ve Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı H.Ruhi Koçak katıldı.

Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir’in başkanlık ettiği toplantının açılış konuşması ev sahibi Oda Başkanı Nurettin Kaynar tarafından yapıldı. Konuşmasında Silifke’nin öncelikli sorunlarına değinen Kaynar, Taşucu Seka Limanı, Çeşmeli-Taşucu Otobanı Taşucu Gümrük Kapısı’nın modernizasyonu konusunda  değerlendirmelerde bulundu. Taşucu Gümrük Kapısı’nın modernizasyonunun yap işlet modeli TOBB İştiraki olan GTİ (Gümrük ve Turizm İşletmeleri A.Ş) tarafından yapılması konusunda TOBB’a başvuruda bulunduklarını bildiren kaynar, bu konuda bir lobi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Çeşmeli –Taşucu Otobanının Yapımı Konusunda Lobi Çalışmaları Başlayacak

Seka Limanı ve Lojistik Tesis Alanı’nın 36 yıl süreyle “İşletme Hakkının Verilmesi”, Sanayi Tesis Alanı’nın ise “Varlık Satışı” yöntemiyle özelleştirilmesi konusunda görüşlerini paylaşan Kaynar, limanın bölge ekonomisine çok büyük katma değer yaratacağını, sıkışık durumda olan Mersin Limanını da rahatlatacağını belirtti. Çeşmeli-Taşucu otoyolunun tamamlanması ile Taşucu, Mersin, Adana, Gaziantep ve Şanlıurfa’nın birbirine bağlanacağını kaydeden Kaynar, liman faaliyete geçtiğinde ise Konya, Karaman, Mut yolunun acilen tamamlanması gerekeceğini sözlerine ekledi.

Toplantıda söz alan Erdemli TSO Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sarı ise, doğal limon depoculuğu konusunda yaptıkları çalışmaları aktardı. TOBB Mersin Akademik Danışmanı Ebru Arıcıoğlu ile birlikte bu konuda bir proje hazırlayacaklarını anlatan Sarı, Türkiye’nin limon üretiminin yüzde 45’ini ellerinde bulundurduklarını, 60 bin tonu limonu depolayabilecek bir alana ihtiyaç duyduklarını ve söz konusu alanın enerji ihtiyacını güneş panelleri ile karşılayacaklarını  vurguladı.

Mut TSO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Aydın da konuşmasında ilçelerinde kurulacak OSB için son aşamaya gelindiğini, ilçenin turizm açısından tanıtım eksikliği bulunduğunu bildirdi. Mut zeytinlerinin Marmarabirlik’ten gelen bir heyet tarafından incelendiğini kaydeden Aydın, zeytinlerin asit oranının yüzde 1’in altında olduğunun tespit edildiğini ve bu oranın Ege’de bile bulunmadığını vurguladı. Bölgede bulunan 12,5 milyon zeytin ağacının 3 milyonundan zeytin toplandığını söyleyen Aydın konuda bir lisanslı depo kurulmasının yarar getireceğini ifade etti.

MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş ise toplantıda Taşucu Limanı ve geri sahasına ilişkin değerlendirmelerini paylaştı. Limanın özelleştirilme ihalesinin 1 ay uzatıldığını belirten Delibaş, konuşmasında kentteki kruvaziyer turizmine ilişkin çalışmalardan da söz etti.

Tarsus TSO Yönetim Kurulu Başkanı Ruhi Koçak ise Tarsus’ta kurulacak olan  Gıda İhtisas OSB konusunda büyük bir ilerleme kaydettiklerini belirtti, Çukurova Havalimanının son durumu hakkında bilgiler verdi.

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da, Silifke bölgesinin büyük bir değişim yaşadığını vurguladığı konuşmasında, Silifke TSO ile “Çilek Üretiminde Solarisyon” konulu bir projeleri bulunduğunu, bölgede alternatif enerji konusunda önemli çalışmalar yapıldığını, Dana Adası ve  Aydıncık’taki sualtı zenginliklerinin değerlendirilmesi gerektiğini aktardı.

Toplantının sonunda öncelikli olarak Çeşmeli –Taşucu otobanının yapımı konusunda lobi çalışmalarının başlatılmasına karar verildi

submit...
Kapat Basın Açıklama MDTO

Türkiye’nin 15 Temmuz 2016 tarihinde maruz kaldığı hain darbe girişimine karşı birlikte karşı koymuş, devletin ve milletin varlık mücadelesinin içinde yer almış, Türkiye’nin üreticileri, esnafı, çiftçileri, müteşebbisleri ve çalışanlarının temsilcisi olan, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, TISK, TOBB, TÜRK-İŞ, TESK ve TZOB’a bağlı kurumların yöneticileri Türkiye genelinde eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen basın toplantısına Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Memur Sen Mersin İl Başkanı Abdulla Çelik, Kamu Sen Mersin İl Başkanı Nihat Aşçı ile TİSK Mersin İl Temsilcisi Alpaslan Yakar katıldı.