Türkçe Ingilizce

Mersin Deniz Ticaret Odası Farkındalık Eğitimi Düzenledi

Zoom

Mersin Deniz Ticaret Odası, üyeleri arasında yaptığı anket sonucu belirlenen “P&I, IMO, ILO Sözleşmeleri Bağlamında Gemi/Liman Operasyonları İş Kazası Riskleri konulu bir farkındalık eğitimi düzenledi.

Eğitim, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü Gemi Denetim Dairesi Başkanlığı Denizcilik Sörvey Mühendisi (Gemi İnşa Mühendisi) Dr. Fatih Yılmaz tarafından verildi.

İnteraktif bir ortamda gerçekleşen eğitime katılım talebinin yoğun olduğu gözlemlendi.

Türk Gemilerinde İş Kazası Açısından En Riskli Grup: Güverte ve Makine Tayfaları

Dr. Fatih Yılmaz sunumunda, “Yaptığımız bilimsel çalışmalar sonucunda gördük ki, Türk bayraklı gemilerde iş kazasına maruz kalma açısından en riskli grup güverte ve makine tayfaları. Dolayısıyla, öncelikle bu gruptaki kişilerin okul eğitimleri, mesleki yeterlilik ve iş sağlığı güvenliği (İSG) eğitimlerinin daha fazla geliştirilmesine odaklanmalıyız.

İş kazası anında en fazla yapılan iki faaliyetin ise ‘yürüme, merdiven çıkma-inme, kapılardan giriş-çıkış” ve ‘makine dairesinde makine parçalarının bakım ve onarımı’ olduğunu görmekteyiz. Ayrıca, yaralanmaya en fazla sebep olan iki olayın ise ‘kayma-tökezleme-düşme’ ve ‘tam veya kısmi denetim kaybı, vücudu veya bir uzvu bir veya birden fazla cismin sıkıştırması, ezmesi, batması, kesmesi’ olduğunu da görmekteyiz.

Türkiye’de Deniz Kazalarının %18,1’i Bireysel İş Kazası Niteliğinde

2002-2014 yılları arasında Türk Arama Kurtarma (SAR) bölgesinde raporlanan deniz kazalarının, %18,1’inin bireysel iş kazası niteliğindeki olaylardan oluştuğunu belirten Dr. Fatih Yılmaz “Yaptığımız araştırmaların sonuçları Türk arama ve kurtarma sahası içerisinde ölüm, yaralanma ve kayıp ile sonuçlanan kazaların minimize edilmesinde, öncelikle “Alabora ve “Çatışma” türü deniz kazalarının azaltılmasına odaklanmamız gerektiğini gösteriyor.  Bununla birlikte, özellikle amatör balıkçı/amatör denizci eğitimleri ile yat-özel tekne-sportif ve eğlence amaçlı teknelere ve yolcu gemilerine yönelik teknik ve idari denetimlerin etkinliğinin arttırılmasında da fayda var.

Türk gemilerinde başta “cisimlerin çarpması, sıkıştırması, ezmesi, batması, kesmesi” ve ‘düşme’ şeklinde oluşan bireysel meslek kazaları olmak üzere önleyici ve koruyucu iş sağlığı güvenliği tedbirlerinin arttırılmasının da faydalı olacağı kanaatindeyimdedi.

Eğitimin sonunda konuşan MDTO Genel Sekreteri Korer Özbenli, “Eğitime gösterilen ilgi bizleri memnun etti. Üyelerimiz talep ettiği ve ilgi gösterdiği sürece bu tür mesleki eğimleri düzenlemeye devam edeceğiz. Katılan üyelerimize ve Odamıza katkıları için Dr. Fatih Yılmaz’a teşekkür ediyorum “dedi.

submit...
Kapat Basın Açıklama MDTO

Türkiye’nin 15 Temmuz 2016 tarihinde maruz kaldığı hain darbe girişimine karşı birlikte karşı koymuş, devletin ve milletin varlık mücadelesinin içinde yer almış, Türkiye’nin üreticileri, esnafı, çiftçileri, müteşebbisleri ve çalışanlarının temsilcisi olan, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, TISK, TOBB, TÜRK-İŞ, TESK ve TZOB’a bağlı kurumların yöneticileri Türkiye genelinde eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen basın toplantısına Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Memur Sen Mersin İl Başkanı Abdulla Çelik, Kamu Sen Mersin İl Başkanı Nihat Aşçı ile TİSK Mersin İl Temsilcisi Alpaslan Yakar katıldı.