Türkçe Ingilizce

Mersin’de İlk Kez Fumigasyon ve Draft Sörvey Eğitimleri Yapıldı

Zoom

Mersin Deniz Ticaret Odası ve Türk Loydu işbirliğinde Mersin’de ilk kez “Fumigasyon ve Draft Sörvey eğitimleri verildi.

Üyelerinden gelen talep üzerine harekete geçen Mersin Deniz Ticaret Odası, Türk Loydu işbirliğinde “Fumigasyon Operasyonlarının Emniyetli Gerçekleştirilmesi ve  ve Draft Sörvey” konularında eğitimler düzenledi..

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı (UDHB)  özellikle tehlikeli maddelerin elleçlenmesi, taşınması ambalajlanması ve depolanması faaliyetlerinin kontrol altına alınmasını sağlamak üzere çeşitli mevzuatlar çıkarmıştı. Tehlikeli maddelerin gemilerle taşınmasında uygulanacak kurallar arasında, depolanmış ürünlerde haşerat kontrolü için uygulanan ve mikroplardan arındırmada en etkili yöntemlerden biri olan fumigasyon operasyonları büyük önem taşıyor. Bu nedenle UDHB, 16 Mart 2016 tarihli Bakan oluru ile yürürlüğe giren yönerge uyarınca, fumigasyon yapılmış yüklerin ve diğer maddelerin elleçlenmesinde çalışan kişilerin gerekli eğitimleri almalarını zorunlu hale getirmişti.

Konunun önem taşıması ve üye talepleri üzerine  MDTO’nun  Türk Loydu işbirliğinde düzenlediği fumigasyon eğitimleri 9-11 Ağustos 1017 tarihleri arasında gerçekleştirildi. MDTO üyesi olan ve deniz ve kara lojistik sektörlerinde fumigasyon operasyonlarında görevi ve sorumluluğu olan temsilcilerin katılabildiği eğitimler 3 gün süreyle 9.00-17.00 saatleri arasında gerçekleştirildi. Tüm masrafları MDTO tarafından karşılanan ve katılımcıların ücretsiz olarak yararlanabildiği eğitimleri tamamlayan kursiyerlere Türk Loydu tarafından katılım  belgesi verildi.

Hamdi Uz:” Limanlardaki ölümlü kazaların yüzde 80’i  fumigasyon sebebiyle oluyor”

Üç gün sürecek fumigasyon eğitimi  9 Ağustos Çarşamba günü MDTO konferans salonunda yapıldı. Eğitim programının açılışında konuşan Gemi İnşa Mühendisi ve Eğitmen Hamdi Uz, UDHB tarafından fumigasyon eğitimi vermek üzere yetkilendirildiğini ve Türk Loydu bünyesinde eğitimler verdiğini anlattı. Fumigasyonun  önemli bir konu olduğunu vurgulayan Uz,  “Limanlardaki ölümlü kazaların yüzde 80’i fumigasyon sebebiyle oluyor. Bu konuda çok başarılı bir proje gerçekleştirdikleri için MDTO’ya teşekkür  ediyorum. Bu eğitimi ücretsiz almayı sağlayan Türkiye’de başka bir oda, başka bir kurum yok. Bunun diğer odalara da örnek olmasını diliyorum” diye konuştu.

Eğitimlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan MDTO Genel Sekreter Yardımcısı Halil Delibaş ise şu açıklamaları  yaptı:

“Fumigasyon, böcek ve zararlıların ilaçlanması, kontrol altına alınması ve dolayısıyla ithal ve ihraç edilen yüklerin güvenlik şartlarını sağlayıp sağlamadığının kontrolü anlamını taşıyor. Bu konularla uğraşan firma ilgililerinin eğitim alması ve belgelenmesi öngörülüyor.”

“Bu eğitimler, bazı üyelerimizin fumigasyon operasyonlarının gözetiminden  ve denetiminden sorumlu otoritelerin eğitim alıp almadığını ve belgelerinin olup olmadığını sorgulaması üzerine gündeme gelmiş ve bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıştır.  Eğitimler, Türk Loydu gibi UDHB ve Tarım Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kurumlar tarafından Tuzla’da ücreti mukabili verilebiliyor. İstanbul Tuzla’da  verilen eğitimlere katılmak, üyelerimiz açısından hem maliyet hem de zaman açısından sıkıntı yaratıyordu. Bu nedenle Türk Loydu ile anlaşıldı. 17 kişilik kontenjanı olan  fumigasyon eğitimine  16 müracaat aldık. Katılımcıların ve eğitmenlerin tüm masrafları Odamızca karşılanıyor, kursiyerlerden ücret talep etmiyoruz. Odamız Mersin’de yerleşik üyelerinin ihtiyaç duyduğu eğitimleri Mersin’e üyelerinin ayağına getirerek önemli bir hizmet sunuyor.”

İzmir: “Draft Sörveyi deniz taşımacılığında kritik seviyede önemli bir konudur”

Yine Mersin’de ilk kez verilen Draft Sörvey eğitimleri ise 16-18 Ağustos 2017 tarihleri arasında yapıldı. Eğitim programına 22 kişi kayıt yaptırdı. Türk Loydu adına Yazar-Maden Mühendisi Mehmet İzmir’in eğitim verdiği programı tamamlayan kursiyerlere Türk Loydu tarafından katılım  belgesi verildi.

Eğitmen Mehmet İzmir, gemi ambarlarında bulunan dökme kuru yükün ağırlığını tespit etmeye yönelik bir hesaplama yöntemi olan Draft Sörvey işleminin son derece önemli ve hassas işlemlerden oluştuğuna dikkat çektiği konuşmasında, deniz taşımacılığında oluşabilecek anlaşmazlıkların ana nedenlerinden biri olan draft sörveyin deniz taşımacılığı açısından  kritik seviyede önemli bir konu olduğunu kaydetti.

Eğitimde kursiyerlere, draft sörveyi kapsamında gemi ambarlarında ve tanklarında  bulunan yükün ağırlığını doğru tespit etmek için kullanılan hesaplama ve ölçümler hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

submit...
Kapat Basın Açıklama MDTO

Türkiye’nin 15 Temmuz 2016 tarihinde maruz kaldığı hain darbe girişimine karşı birlikte karşı koymuş, devletin ve milletin varlık mücadelesinin içinde yer almış, Türkiye’nin üreticileri, esnafı, çiftçileri, müteşebbisleri ve çalışanlarının temsilcisi olan, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, TISK, TOBB, TÜRK-İŞ, TESK ve TZOB’a bağlı kurumların yöneticileri Türkiye genelinde eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen basın toplantısına Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Memur Sen Mersin İl Başkanı Abdulla Çelik, Kamu Sen Mersin İl Başkanı Nihat Aşçı ile TİSK Mersin İl Temsilcisi Alpaslan Yakar katıldı.