Türkçe Ingilizce

Oda Başkanları Kentin Sorunlarını Tartıştı

Zoom

14-15 Mayıs tarihlerinde yapılan TOBB 74. Genel Kurulu’nda önemli görevler üstlenen ve Mersin’de faaliyet gösteren Oda/Borsaların Yönetim Kurulu Başkanlarının ve diğer temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen basın toplantısının ardından Mersin’deki mevcut yatırımları ve bölgesel gelişmenin sağlanması için atılması gereken adımları konu alan bir Oda/Borsa Müşterek İstişare Toplantısı gerçekleştirildi.

21 Haziran 2018 tarihinde Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) ev sahipliğinde düzenlenen ve önümüzdeki süreçte düzenli hale getirilmesi planlanan toplantıda ağırlıklı olarak, lobi faaliyetleri, Taşucu SEKA Limanı, Mersin Lojistik Merkezi ve turizm yatırımları konularında görüş alışverişinde bulunuldu.

Lobi faaliyetlerinin önemine değinilen toplantıda, Mersin’de sivil toplum kuruluşları, siyasetçiler ve kurumların lobi çalışmaları anlamında dağınık bir görüntü sergilediğine dikkat çekildi. Oda ve borsaların; Mersin’in gerçek gündemini ve kentin ileriye yönelik projelerini belirleyebilecek, tabanın ihtiyaçlarını ve kentin önceliklerini doğru tespit edebilecek ve bu ihtiyaçları karar alıcılara en doğru şekilde aktarabilecek kurumlar oldukları, bu nedenle bir araya gelerek güçlü bir lobi oluşturmalarının gerektiği belirtildi. Oda ve Borsa Başkanları, 24 Haziran seçimlerinin ardından Mersin’den seçilen tüm milletvekilleriyle bir toplantı yapılması yönünde karar aldı.

Mersin’in hizmet verdiği hinterlanttaki illerin ihtiyaçlarının tespit edilerek, komşu il ve ülkelerle ticareti arttırmak adına, bölgesel plan yapmanın önemine dikkat çekilen toplantıda komşu illerin oda ve borsalarıyla birlikte çalışmak gerektiği ifade edildi.

“SEKA Limanı Özelleştirme Bedeli Odaların Bütçesini Aşıyor”

Toplantıda Taşucu-TDİ (SEKA) Limanı ile ilgili gelişmeler de tartışıldı. Özelleştirme kapsamında bulunan Taşucu Limanı’nda ‘Sanayi Tesis Alanı Taşınmazı’nın ‘mülkiyet satışı’ yöntemiyle ve ‘Taşucu Limanı ve Lojistik Tesis Alanı Taşınmazı’nın ise ‘belirli süreliğine işletme hakkının devri’ yöntemiyle ayrı ayrı olarak değil, bir bütün halinde özelleştirmesinin odaların bütçelerini aştığı, bu sebeple oda ve borsaların söz konusu ihaleye katılamadıkları vurgulandı. Toplantıya katılan temsilciler, 1 Ağustos 2018’de yapılacak ihale sonuçlarının dikkatle takip edilmesi konusunda görüş birliğine vardı.

Mersin Lojistik Merkezi Projesi Güncellenmeli

Mersin Limanı’nda yaşanan sorunların gündeme alındığı toplantıda, limanda temel sorunun tahmil ve tahliye işlemlerinin dışında, konteyner içi yükleme boşaltma işlemlerinin de liman sahasında yapılmış olmasından kaynaklandığı belirtildi. Sorunun kurulacak lojistik merkezi ile çözüleceği, tahmil ve tahliye işlemleri dışındaki işlemlerin lojistik merkezlerde yapılması halinde mevcut limanın rahatlayabileceği ifade edildi.

Çalışmalarına 2007 yılında başlanan ancak aradan geçen 11 yılda sonuçlanamayan Lojistik Merkezi Projesinin yeniden hayata geçirilmesi, oluşturulacak güçlü bir teknik ekiple projenin güncellenerek yeni bir çalışma ile ilgili Bakanlığa yeniden teklif olarak sunulması gerektiği belirtildi. Mersin Ana Konteyner Limanı inşaatının da bir an önce başlaması gerektiği vurgulandı.

Turizmde Yeni Trend: Butik Oteller

Kentin turizm sorunlarının da görüşüldüğü toplantıda Tarsus’ta Kazanlı Turizm Bölgesi projesinin yanı sıra inanç turizminin de geliştirilmesi gerektiği, Silifke, Mut, Aydıncık ve Bozyazı bölgesinin ulaşım sorunları nedeniyle; Erdemli ve çevresinin ise disiplin altına alınmamış yapılaşma, çevre düzeni, altyapı ve konaklama tesislerinin yetersizliği nedeniyle turizm açısından geri kaldığı ifade edildi.

Dünyada turizm açısından yeni trendin butik oteller olduğuna işaret edilen toplantıda, bölgede az sayıda yatırımcının büyük yatırımlar yapması yerine, çok sayıda yatırımcının görece daha küçük yatırımlar yapmasının faydalı olabileceği tartışıldı.

Gündemdeki diğer konuların da görüşülmesinin ardından toplantı sona erdi. Toplantıda, istişare toplantılarının 3 ayda bir yapılmasına ve bir sonraki toplantının Mut TSO ev sahipliğinde Mut’ta düzenlenmesine karar verildi.

submit...
Kapat Basın Açıklama MDTO

Türkiye’nin 15 Temmuz 2016 tarihinde maruz kaldığı hain darbe girişimine karşı birlikte karşı koymuş, devletin ve milletin varlık mücadelesinin içinde yer almış, Türkiye’nin üreticileri, esnafı, çiftçileri, müteşebbisleri ve çalışanlarının temsilcisi olan, HAK-İŞ, MEMUR-SEN, T.KAMU-SEN, TISK, TOBB, TÜRK-İŞ, TESK ve TZOB’a bağlı kurumların yöneticileri Türkiye genelinde eş zamanlı olarak ortak basın açıklaması gerçekleştirdi. Mersin’de Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen basın toplantısına Mersin Deniz Ticaret Odası Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Talat Dinçer, Mersin Ticaret Borsası Genel Sekreteri İsmail Sarı, Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, Memur Sen Mersin İl Başkanı Abdulla Çelik, Kamu Sen Mersin İl Başkanı Nihat Aşçı ile TİSK Mersin İl Temsilcisi Alpaslan Yakar katıldı.