Sirküler: 014/15                                                                                                             14.01.2015

İlgi      :  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, 13 Ocak 2015 tarihli e-mail mesajı.

İlgi yazıda,  Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir yazısına istinaden, Türk – Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyon Toplantısı kapsamında yürütülen ve son haliyle Türk-Rus Sanayi, Teknoloji, KOBİ ve Standardizasyon Ortak Çalışma Grubu olarak adlandırılan Ortak Sanayi Çalışma Grubunun          9 Eylül 1993 tarihinde Moskova’da imzalanan Protokol gereği kurulduğu ve aynı yıl ilk toplantısını gerçekleştirdiği belirtilmektedir.

Günümüze kadar 11 toplantısı gerçekleştirilmiş olan Çalışma Grubunun 12’nci toplantısının Rusya Federasyonu Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Bakan Yardımcısı V.L EVTUHOV ve Sayın Müsteşarımız Prof. Dr. Ersan ASLAN eş başkanlığında 2015 yılı Ocak ayı İçerisinde Moskova’da yapılmasının planlandığı belirtilmekte olup, toplantıların, iki ülke teknik heyetlerinin metin müzakerelerini takiben oluşturulan Protokolün, Heyet Başkanları tarafından Kapanış Toplantısında imzalanması ile son bulacağı ifade edilmektedir.

Genel olarak Protokollerde değinilen başlıklar;

• İkili ilişkilerde mevcut durum ve perspektifleri,
  • Metalürji, enerji makineleri, otomotiv ve otomotiv yan sanayi, kimya sanayi, sivil havacılık sanayi, gemi inşaat sanayi, hafif sanayi, inşaat sektörü ve standardizasyon, metroloji ve uygunluk değerlendirilmesi gibi öncelikli işbirliği alanları,
  • Türkiye’nin Organize Sanayi Bölgeleri ve Rusya Federasyonu’nun Ayrıcalıklı Ekonomik Bölgeleri,
  • Teknoloji ve Ar-Ge İşbirliği,
  • Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler ve
  • Diğer Hususlar

olarak sıralanmaktadır.

Bu çerçevede, Toplantının ülkemiz menfaatine en iyi şekilde gerçekleştirilmesi adına, Çalışma Grubu kapsamındaki konular dahilinde anılan ülke ile ilişkilere dair bilgi ve toplantıda görüşülmesi ve toplantı sonrası imzalanacak olan Protokolde yer alması düşünülen metin ve başlık önerilerinin  15 Ocak 2015 Perşembe gününe kadar Odamıza (E-posta: mersindto@mdto.org, Faks: 0.324.3295230) iletilmesini rica ederiz.