Sirküler No:068/17                                                                                                                       18.02.2017

Konu : Rusya’nın Belarus Sınırındaki Bazı Gümrük Bölgelerini Devreye Alması Hk.

İlgi     : Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin 16.02.2017 tarih ve 2859 sayılı yazısı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinden alınan ilgi yazıda; Rusya’nın Belarus sınırı üzerindeki bazı gümrük bölgelerini devreye alacağına dair Rus basınında yer alan haberlerde 7 Şubat 2017 tarihinden itibaren Rusya sınırlarının korunması ve Belarus’tan kaçak geçişlerin önlenmesini teminen, hali hazırda serbest geçiş sağlanan Pskov, Smolensk ve Bryanks bölgelerindeki geçiş noktalarında gümrük kontrollerine başlanacağı bildirilmektedir.

Yazıda devamla Rusya’nın yaptırım uyguladığı ülkelere ait bazı ürünlerin, menşei değiştirilmiş olarak gösterildiği ve bu sayede ürünlerin Belarus üzerinden Rusya’ya sokulabildiği belirtilerek, yukarıda bahsedilen yeni uygulamaların başlamasıyla birlikte Rusya’nın Belarus üzerinden yaptırımları delmeye çalışan ülkelere yönelik daha sıkı denetim getirmiş olacağına dair  yorumlar aktarılmakta ve söz konusu uygulamanın ülkemizin Rusya’ya ihracatı üzerinde olumsuz etkide bulunabileceği ifade edilmektedir.

Bilgilerinize rica ederiz.