Sirküler No:073/17                                                                                                                      22.02.2017

Konu : İstihdam Seferberliği Hk.

İlgi : 31.01.2017  tarih ve  047/17 sayılı sirkülerimiz(6770 sayılı Kanun Hk.)

Bilindiği üzere, 2016 yılı ortalarında TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) ve Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü (İŞKUR) arasında “Mesleki Eğitim ve İstihdam Seferberliği Protokolü” imzalanmıştır. İşgücü piyasasının nitelikli eleman ihtiyacının karşılanmasını amaçlayan söz konusu protokol çerçevesinde başlatılan çalışmalara dahil olan Odamız,  işverenlere ve iş arayanlara verilecek danışmanlık hizmetleri, işverenlerin stajyer ihtiyaçlarının karşılanması, çalışanların mesleki eğitimleri ve mesleki yeterlilik belgesi taleplerinin karşılanması konularında, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde çalışmalarına devam etmektedir.

Öte yandan, 7 Şubat 2017 tarihinde TOBB önderliğinde, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN’ın da katılımı ile gerçekleştirilen  “TOBB Türkiye Ekonomi Şurası”nda, son dönemde artış gösteren işsizliğe karşı alınması gereken önlemler görüşülmüş,  TOBB bağlısı Oda ve Borsa üyelerince ek istihdam sağlanarak işsizlikle mücadeleye katkı verilmesi çağrısı yapılmıştır. Bu kapsamda 81 ilimizde başlatılan seferberlik çalışmalarına denizcilik sektörümüzün vereceği destek, işsizlikle mücadelede Mersin’in ismini üst sıralara yazdırabilmek adına büyük önem taşımaktadır.

Hatırlanacağı üzere, kısa bir süre önce TÜİK tarafından, ülkemizde iş arayan işsizlerin sayısı 3 milyon 715 bin kişi, işsizlik oranı ise yüzde 12,1 olarak açıklanmıştır. Ek olarak, genç nüfusta işsizlik oranının %22,6 gibi yüksek bir sevide belirtildiği işgücü istatistikleri ülkemiz ve gençlerimiz adına dikkat çekici ve üzücü bir görüntüyü ortaya koymaktadır. Söz konusu tablo,  rakamların ötesinde, suç oranlarının artmasından aile birliklerinin bozulmasına kadar türlü olumsuzlukların yaşanabileceğinin yanı sıra kullanılamayan insan kaynaklarına da işaret etmektedir.   Yaşanabilecek olumsuzlukların bertaraf edilmesi ve işsizlik oranın en aza indirilmesini teminen, üyelerimizin imkânları nispetinde mevcut çalışan sayılarının asgari %5’i oranında ek istihdam sağlaması, böylelikle ülkemiz genelinde başlatılan istihdam seferberliğine kentimizin ve sektörümüzün azami katkıyı vermesi beklenmektedir.

Hükümetimiz tarafından da yeni istihdamı teşvik etmek üzere bir dizi teşvikler uygulanmakta olup işverenlerimize yönelik son teşvik uygulamaları (İŞKUR’a kayıtlı ve en az 3 aydır işsiz olan birinin, işyerinin Aralık 2016 çalışan sayısına ilave olarak istihdam edilmesi halinde, işveren sigorta primi devlet tarafından karşılanacaktır.) ilgi sirkülerimiz ile üyelerimize duyurulmuştur.

Ülkemizin zor bir dönem geçirdiği hepimizin malumudur. Bu ülkede yaşayan ve çalışan bireyler/kurumlar olarak bu sürecin atlatılmasına azami katkı sağlamak, ülkemizin en önemli sorunlarından biri olarak gündeme gelen işsizliği alt seviyelere çekebilmek daha da önemlisi geleceğimiz olarak gördüğümüz gençlerimize sahip çıkmak hepimize düşen bir sorumluluktur.  Bu doğrultuda istihdam edilecek her yeni eleman, ekonomimizin güçlenmesi ve işsizliğin azaltılması yolunda atılmış önemli birer adım olacaktır.

Ticaret yeteneklerinin yanı sıra vatan sevgisi ve sorumluluk bilinçlerinden de emin olduğumuz denizcilik camiamızın, ülkemizde ve kentimizde başlatılan “İstihdam Seferberliği”ne kayıtsız kalmayacağına olan inancımızla, bu sürece ek istihdam sağlayarak katkı vermenizi önemle rica ederim.

M. Cihat LOKMANOĞLU