Sirküler: 116/16                                                                                                              14.04.2016

İlgi:     Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin, 04.04.2016 tarih ve 6858 sayılı yazısı.

İlgide kayıtlı yazıda, Ekonomi Bakanlığı’nın bir yazısına istinaden, Türkiye ve Endonezya arasında “Kapsamlı Ticari ve Ekonomik Ortaklık Anlaşması” (diğer ifadeyle Serbest Ticaret Anlaşması-STA) akdedilmesi imkanlarını araştırmak üzere 2010 yılında kurulan Ortak Çalışma Grubu’nun, bir dizi toplantının ardından 2011 yılı Nisan ayında nihai bir rapor yayımlandığı bildirilmektedir.

Yazıda devamla, Endonezya ile STA müzakerelerinin başlatılabilmesi için ülkemizin yoğun girişimleri neticesinde ve G-20 Ticaret Bakanları Toplantısı’nda Bakanlar düzeyinde sağlanan mutabakat kapsamında, 21 Aralık 2015 tarihinde Ankara’da teknik heyetler düzeyinde bir toplantı gerçekleştirildiği ve söz konusu toplantıda Müzakere Çerçeve Belgesi üzerinde taraflarca mutabık kalındığı belirtilmektedir. Yakın dönemde, iki ülke Bakanlarının bir araya gelerek, STA müzakerelerinin başlatıldığını resmi olarak ilan etmelerinin öngörülmekte olduğu, resmi açıklamayı takiben birinci tur müzakereler için teknik çalışmaların ivedilikle başlatılacağı ifade edilmektedir.

Bahse konu müzakereler öncesinde, firmaların STA’ya ilişkin bilgi, tecrübe ve yönlendirmelerini iletmeleri maksadıyla Ekonomi Bakanlığı tarafından hazırlanan anket çalışmalarına Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği web sitesi (www.tobb.org.tr) sağ panelinde “Hizmetler” başlığı altındaki  “Uluslararası İş İmkanları/Diğer Duyurular” bölümünden ulaşılabilmektedir.

Görüş Bildirme Formlarının doldurularak en geç 21 Nisan 2016 Perşembe günü mesai bitimine kadar Odamıza   (Faks: 0.324.329523, E-posta: mersindto@mdto.org) gönderilmesini rica ederiz.