Lokmanoğlu: “Korumacılık ticarete zarar veriyor”

Türkiye-Kanada İş Forumu 15 Kasım tarihinde TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ile Kanada-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hon Gar Knutson moderatörlüğünde TOBB İkiz Kuleler’de gerçekleştirildi. Açılışta konuşan Lokmanoğlu, korumacılığın ticarete ve ilişkilere zarar verdiğini belirterek kotaların kaldırılması talebinde bulundu.

Madencilik, inşaat ve altyapı, ulaştırma ve lojistik, ileri teknoloji (fiber optik) ve sağlık hizmetleri sektörlerinde faaliyet gösteren Kanadalı firmaların katılımıyla gerçekleştirilen Türkiye-Kanada İş Forumu 15 Kasım 2019 tarihinde TOBB İkiz Kuleler ’de gerçekleştirildi. Foruma Kanada Başkonsolosu Brahim Achtoutal katıldı.

Forumun açılışında konuşan ve iki ülke arasındaki ticarete ilişkin değerlendirmelerde bulunan Lokmanoğlu, korumacılığın ticarete ve ilişkilere zarar verdiğine dikkat çekerek, Kanada’nın demir-çelik ve makarnaya uyguladığı kotaları kaldırması gerektiğini söyledi.

Türk iş dünyası olarak, ilişkileri her alanda daha da geliştirmek istediklerini belirten Lokmanoğlu, “İki ülke iktisadi ve ticari ilişkilerini genişletmek ve derinleştirmek için ciddi fırsatlar olduğu gibi, aynı şekilde üçüncü ülkelerde de ciddi bir iş birliği potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Bu açıdan imzalanacak bir serbest ticaret anlaşmasının çok önemli olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Türkiye için Kanada’nın “Öncelikli Ülkeler” arasında yer aldığını söyleyen Lokmanoğlu Canada’s Global Market’s Plan’ın Türkiye’yi “top emerging” market; Export Development Canada’nın ise Türkiye’yi Kanada için stratejik piyasa olarak tanımladığını belirterek “Bu yıl ülkelerimiz arasında imzalanan JETCO ile iktisadi ilişkilerimiz yeni bir ivme kazanmıştır. Ticaret hacmimiz 2018 yılında 3,5 milyar dolara; 2019’un ilk 9 ayında ise 2,6 milyar dolara ulaşmıştır. Bu yıl 799 farklı firmamız Kanada’ya ihracat yaparken, 562 firmamız Kanada’dan ithalat yapmıştır. İkili ticaret hacminin artması yanında, ticarete konu olan ürünler de çeşitlenmektedir” ifadelerini kullandı.

“Türkiye, Kanada’ya Teknolojik Ürünler İhraç Etmeye Başladı”

Türkiye’nin Kanada’ya geleneksel olarak ihraç ettiği çelik, tekstil ve fındığın yanı sıra otomobil, gemi, buzdolabı gibi teknolojik ürünler ihraç etmeye başladığını vurgulayan Cihat Lokmanoğlu, “Bu rakamlar ümit vericidir, karşılıklı çabaların başarılı olduğunu göstermektedir. Bu rakamları daha da yukarı taşıyacak potansiyelimiz var” değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmasında   her iki ülkenin de ticaret potansiyeline değinen Lokmanoğlu, Kanada’nın 1,7 trilyon dolarlık milli geliriyle dünyanın 10. büyük ekonomisi ve güvenli iş ve yatırım ortamı ile dünyanın en dinamik ekonomilerinden biri olduğunu, Kuzey Amerika pazarı ile hızla gelişen Asya ekonomilerini bir araya getiren bir köprü durumunda bulunduğunu belirtti. Aynı şekilde, Türkiye’nin de bu coğrafyanın sanayi ve üretim merkezi olduğunu belirten Lokmanoğlu, ihracatımızın %90’ından fazlasını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu ve bunun da yaklaşık % 65’inin Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelere yapıldığını anlattı.

Türkiye’nin turizm, müteahhitlik, lojistik, tarımsal üretim ve beyaz eşya üretimi gibi alanlarda dünyada ilk sıralarda yer aldığına değinen Cihat Lokmanoğlu, “Turizmde dünyanın ilk on destinasyonu arasındayız. Lojistikte, ABD’den sonra en büyük karayolu taşıma filosuna sahibiz Tarımsal üretimde dünyada 7., Avrupa’da 1. sıradayız.  Müteahhitlik sektöründe, dünyanın en büyük 250 şirketi içinde 46 firmamız var. Bu açıdan da dünyada 2.sıradayız. Otomotiv, beyaz eşya ve tekstilde Avrupa’nın önde gelen tedarikçisiyiz” dedi.

Daha söz alan Kanada Başkonsolosu Brahim Achtoutal, iki ülkenin birlikte çalışma isteğini vurguladığı konuşmasında, son birkaç yılda iki ülke arasındaki ticarette önemli artışlar kaydedildiğini ancak bunun potansiyeli tam olarak yansıtmadığını belirtti.

Knutson :“İş dünyası bariyerleri yıkmak ve ilişkiler geliştirmek gibi misyonlar da taşıyor”

Kanada-Türkiye İş Konseyi Başkanı Hon Gar Knutson ise Türkiye’ye daha önce pek çok kez geldiğini ve ilişkileri geliştirme yönünde çaba sarf ettiğini hatırlattı. Dünyada korumacılığın artmasına işaret eden Knutson, “Hayat giderek zorlaşıyor. İş dünyası bariyerleri yıkmak ve ilişkiler geliştirmek gibi misyonlar da taşıyor” diye konuştu.

Konuşmaların ardından  Türkiye ve kanada arasındaki iş fırsatlarının değerlendirildiği sunumlar ve ikili görüşmeler yapıldı.