20.06.2021 Exxon Mobil, Guyana sularında petrol keşfetti
Amerikan petrol devi Exxon Mobil, Guyana açıklarında açtığı Longtail-3 kuyusunda petrol keşfetti.
Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Amerikan Exxon Mobil, Güney Amerika ülkesi Guyana açıklarında bulunan Stabroek Blok’taki Longtail-3 kuyusunda petrol keşfi yaptığını açıkladı.
Exxon Mobil keşif ve yeni girişimlerden sorumlu kıdemli başkan yardımcısı Mike Cousins yaptığı açıklamada, “Uaru-2’deki son keşfimizle birlikte Longtail-3, Stabroek bloğu içindeki kaynak tahminimizi artırma potansiyeline sahip. Bu keşif, birinci sınıf kaynağın daha da büyümesini ve Guyana açık denizindeki yüksek potansiyeli geliştirme fırsatlarımızı gösteriyor” dedi.
Mevcut durumda Guyana açıklarında 26.800 kilometrekarelik Stabroek Blok’u da içeren alanda altı sondaj gemisi çalışıyor.
Exxon Mobil iştiraki Esso Exploration and Production Guyana Limited şirketi Blokta %45 hisse ile işletmeci konumunda. Blokta ayrıca Hess Guyana Exploration Ltd.’in %30 hissesi ve Çinli CNOOC Limited’in tamamına sahip olduğu bir yan kuruluş olan CNOOC Petroleum Guyana Limited’in %25 hissesi bulunuyor. (denizhaber.net)
19.06.2021 Marmara Denizi’nde toplanan müsilaj miktarı belli oldu
Marmara Denizi’nden 11 günde 4 bin 202 metreküp müsilaj temizlendi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, İstanbul’da 1361, Kocaeli 298, Bursa 132, Tekirdağ’da 152, Balıkesir’de 416, Çanakkale 348, Yalova’da ise 1495 metreküp müsilajın 255 bölgedeki çalışmalarla temizlediklerini söyledi.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Twitter hesabından Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizliği çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.
Marmara Denizi’ndeki müsilaj temizliğine ara vermeden ve her gün daha da yoğunlaşarak devam ettiklerini anlatan Kurum, “Müsilaj temizliğimizin 11’inci gününde de 356 metreküp ile toplamda 4 bin 202 metreküp müsilajı temizleyerek düzenli depolama sahalarına gönderdik” sözlerini kullandı.
Kurum, İstanbul’da 1361, Kocaeli 298, Bursa 132, Tekirdağ’da 152, Balıkesir’de 416, Çanakkale 348, Yalova’da ise 1495 metreküp müsilajın 255 bölgedeki çalışmalarla temizlediklerini vurguladı.
“OKSİJEN SEVİYESİNİ ARTIRACAK PROJEMİZİ BAŞLATACAĞIZ”
Denetim çalışmalarına da hız kesmeden devam ettiklerine işaret eden Bakan Kurum, şunları söyledi:
“Gerçekleştirdiğimiz 4 bin 396 denetimde mevzuata aykırı davranan işletmelere 12 milyon 835 bin lira idari para cezası uyguladık. Marmara Denizimizin temizliğinde, sahada 1550 arkadaşımızla çalışıyoruz. İstanbul Üniversitesi ile organik bakteriyle deniz yüzeyindeki müsilajın ayrışmasına dair çalışma yürütüyoruz. Salı günü denizimizde, iki yerde oksijen seviyesini artıracak projemizi başlatacağız. Marmara Denizi’ni Koruma Eylem Planımız çerçevesinde, sahada gece gündüz demeden el birliğiyle çalışıyoruz. ‘Marmara Hepimizin’ anlayışıyla hareket ediyoruz.” (denizhaber.net)
19.06.2021 Devon isimli gemiden denize petrol sızıntısı tespit edildi
Hindistan’da Sahil Güvenlik ekipleri, ülkenin güneydoğu kıyılarındaki Bengal Körfezi’nde Portekiz bandıralı Devon isimli gemide görülen petrol sızıntısı nedeniyle alarma geçti.
Hindistan Sahil Güvenlik Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Portekiz bandıralı Devon isimli geminin Hindistan’ın güneydoğusundaki Chennai kentinin 450 kilometre açıklarında yakıt deposunda çatlak meydana geldi.
Açıklamada, söz konusu çatlak nedeniyle petrol sızıntısı meydana geldiği, Sahil Güvenlik ve deniz kirliliğiyle mücadele ekiplerinin tetikte olduğu kaydedildi.
Devon yetkilileri, gemideki sızıntının giderildiği ve Hint Sahil Güvenlik ekipleriyle irtibat halinde oldukları bilgisini paylaştı.
17 kişilik mürettebatı bulunan Devon’un Hindistan’ın Batı Bengal eyaletindeki liman kenti Haldia’ya ulaşması bekleniyordu. (denizhaber.net)
19.06.2021 Mersin’de deniz dibi temizliği gerçekleştirildi
Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi’nin, Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü dalgıçlarıyla gerçekleştirdiği deniz dibi temizliğinde, 4 saatte denizden kilolarca atık çıkarıldı. Plastikten cama, metalden pet şişelere kadar çok sayıda atık, denizden temizlendi.
Yenişehir Belediyesi, Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü ve bir spor mağazasının desteğiyle 17 Haziran Dünya Çölleşme ve Kuraklıkla Mücadele Günü kapsamında son zamanlarda artan çevre ve deniz kirliliğine dikkat çekmek amacıyla denizaltı temizliği yaptı.
Mersin Dalış Merkezi Spor Kulübü dalgıçları, temizlik için Mersin Marina kıyısından dalış yaptı. Dört saat süren denizaltı temizliğinde, denizden plastik, cam, metal ve farklı türde kilolarca atık çıkarıldı. Belediye ekipleri tarafından ayrıştırılan atıklar sahilde sergilendi.
Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, etkinlikte yaptığı açıklamada, son günlerde Marmara Denizinde görülen müsilajın denizleri tehdit ettiğine dikkat çekerek, “Temiz çevre topyekun bir duyarlılığı gerektiriyor, o duyarlılıkta olan dalgıç arkadaşlarımız bugün buna dikkat çektiler. Sıfır atık şirketimizi kurduk. Sıfır atık noktasında da biz hiçbir atığın denize ulaşmasını istemiyoruz, onları dönüştürmek istiyoruz. Hatta cam şişelerin mutlaka depozitolu olması gerektiğini düşünüyoruz ve mümkünse kademeli olarak plastikten uzaklaşıp cama yönelmemiz gerektiği noktasında davranışlar geliştirmemiz gerekiyor. İş işten geçtikten sonra ‘eyvah’ demek bir şey değiştirmiyor. Marmara Denizinde yaşanan müsilaj felaketini doğanın bir isyanı olarak tabir edebiliriz. Bölgemizde de yaşamadan önce buna çözüm üretmeliyiz. Bugün de dalgıçlarımızla beraber denizaltı temizliği yaptık, hem denizimizi temizlemek hem de farkındalık oluşturmaya çalıştık. Halkımızın çevreye duyarlılığı noktasında çok daha dikkatli olmasını hem talep ediyoruz hem de istiyoruz” dedi. (denizhaber.net)
18.06. 2021 Çin’in gemi inşa sektörü, uzun vadeli yükseliş dönemine girecek
Çin’in yeni gemi siparişleri, küresel gemi inşaatı sektöründeki iyileşme sonucunda bu yılın başından itibaren sertçe artarak son yıllarda görülen aşağı yönlü hareketi tersine çevirdi.
2021 yılı içerisinde Avrupa’da ve ABD’de yürürlüğe girecek teşvik politikası, nakliye tonajlarını olumlu etkileyecek.
Yerel kaynaklara göre, söz konusu durum, ticaret filosu büyüklüklerini artırabilir.
Ayrıca, 2023 yılı itibarıyla 10 yıl sürecek gemi yenileme çalışmaları başlayacak.
Dolayısıyla Çin’in gemi inşa sektörünün uzun vadeli yükseliş dönemine girmesinin çelik talebini güçlü bir şekilde destekleyeceği düşünülüyor. (denizhaber.net)
17.06.2021 İstanbul Boğazı’nda AS ROSAILA isimli gemi ile balıkçı teknesi çatıştı
İstanbul Boğazı’nda AS ROSAILA isimli gemi ile bir balıkçı teknesinin çatıştığı öğrenildi. Kaza sonrası balıkçı teknesi batarken teknede bulunan 2 kişinin ekipler tarafından kurtarıldığı, 1 kişinin ise hayatını kaybettiği bildirildi.
İstanbul Boğazı’nda güneyden Boğaz’a girişi yapan, 2009 yılında inşa edilen, 180.42 metre uzunluğunda, 25.26 metre genişliğindeki Portekiz bayraklı AS ROSAILA isimli gemi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün altında bir balıkçı teknesi çatıştı. 2 kişi bulunan 7 metre uzunluğundaki balıkçı teknesi batarken teknedekiler son anda kurtarıldı.
Kaza sonrası olay yerine Kıyı Emniyeti’ne ait KURTARMA-12 ve MEHMETÇİK römorkörleri, KEGM-8 ve TAHLİSİYE-1 botları ile balıkadamlar gönderildi.
Yapılan müdahale sonrası battığı yerden çıkarılan balıkçı teknesi, Poyraz Limanı’na çekilirken deniz kirliliğinin meydana gelmediği öğrenildi.
Olay anında teknede bulunan 2 kişi ekipler tarafından kurtarılarak cankurtarana teslim edilmek üzere Rumelifeneri’ne götürüldü. Kazada 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün sosyal medya hesabından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yavuz Sultan Selim Köprüsü altında AS ROSAILA isimli bir gemiyle içinde 2 kişi bulunan 7 metre boyundaki bir balıkçı teknesinin çatışması üzerine KURTARMA-12 ve MEHMETÇİK römorkörümüz, KEGM-8 ve TAHLİSİYE-1 botumuz ve balıkadamlarımız ivedilikle olay bölgesine gönderildi.”
1 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Kıyı Emniyeti tarafından yapılan ikinci açıklamada, “Teknede bulunan 1 vatandaşımızın cansız bedenine ulaşılmış olup diğer 2 vatandaşımız yaralı olarak ambulansa teslim edildi.” denildi. (denizhaber.net)
17.06.2021 Türk Loydu, Paris MoU başarısını sürdürüyor
Türk Loydu, Paris MoU Klas Kuruluşlarının Yeni Tablosu’nda yine “Yüksek Performans” sınıfında yer almayı başardı.
Liman Devleti Kontrol (PSC) rejimleri arasında dünyanın en önemlisi olarak değerlendirilen Paris Liman Devleti Kontrolü Mutabakatı (Paris MoU) tarafından yayınlanan ve 2018 – 2020 yıllarını kapsayan liman devleti kontrol sonuçlarına ilişkin olarak hazırlanan “Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Performans Tablosu” duyuruldu.
Tüm dünya klas kuruluşlarının yer aldığı listede Türk Loydu, son 16 yıldır aralıksız yer aldığı “Yüksek Performans” kategorisindeki konumunu bu yıl da korudu.
Türk Loydu, aralarında IACS üyesi kuruluşların da bulunduğu birçok iddialı uluslararası klas kuruluşunu geride bırakmayı başararak filo izleme uygulamaları ile her geçen sene kalite standartlarını ve hizmet kalitesini arttırmaya devam ettiğini bir kez daha kanıtladı.
Liman devletleri tarafından yapılan kontrollerde “Yüksek Performanslı Klas Kuruluşları” arasında altı yıldır filosunda hiç tutulma yaşanmayan yegane klas kuruluşu olarak tüm dikkatleri üstüne toplayan Türk Loydu; bu performansı ile Türk Bayrağının Paris MoU Beyaz Bayrak listesindeki yerinin 16. sıraya yükselmesine katkı sağlamış oldu.
Türk Loydu’nun Paris MoU tarafından “Yüksek Performans” olarak duyurulması ve liman devleti kontrolleri konusunda sahip olduğu tecrübe ve uzmanlık sonucunda Türk Loydu klasında bulunan gemiler, güvenli görüldüklerinden Paris MoU üyesi ülkelerin limanlarında daha az denetleniyor.
Türk Loydu’nun Paris MoU başarısı hakkında bir değerlendirme yapan Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Cem Melikoğlu, “Paris MoU’nun Yüksek Performans tablosunda son 16 yıldır her yıl yer alan Türk Loydu, geliştirmiş olduğu tamamen dijital Filo İzleme ve Risk Değerlendirme uygulamaları ile her sene olduğu gibi bu sene de yüksek kalite standartları ve üstün hizmet performansını korumayı başardı. Bu performansı ile IACS üyesi birçok klas kuruluşunu geride bırakan Türk Loydu, Paris MoU’da yüksek Performanslı Klas Kuruluşu konumunu bir kez daha tescillemiş oldu. Türk Loydu olarak; yayınladığımız analiz raporları, her yıl daha da geliştirdiğimiz filo izleme uygulamalarımız, Liman Devleti Kontrolleri konusunda sahip olduğumuz tecrübe ve uzmanlık sonucunda 16 yıldır kesintisiz bir şekilde yüksek performans göstererek, günümüzde dijital teknolojiler ve inovatif gelişmeler ile hızla şekil değiştiren denizcilik sektörüne uyum sağlayan ve hatta önderlik eden öncü kuruluşlardan biri olmaya devam edeceğiz” dedi. (denizhaber.net)
16.06.2021 Mersin Limanı’nda 1 ton kokain ele geçirildi
Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından Mersin Limanı’nda 1 ton kokain yakalandı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, bu yakalamanın Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalaması olduğunu söyledi.
Organize suç örgütü liderliğinden hüküm giymiş isimlerden olan Sedat Peker’in açıklamalarıyla, Türkiye’deki bazı limanlarla birlikte Mersin Limanı gündeme gelmişti. Son olarak Ekvator’un Puerto Bolivar Limanı’ndan Mersin Limanı’na gönderilen konteynırın içinde 616 paket kokain ele geçirilmiş, bu uyuşturucunun teslim edileceği adres ve yeterli soruşturma yapılıp yapılmadığı tartışmaları yaşanmıştı.
MEHMET MUŞ SOSYAL MEDYADAN DUYURDU
Son operasyonu Ticaret Bakanı Mehmet Muş, sosyal medya hesabından duyurda “Ticaret Bakanlığımız Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından Mersin Limanı’nda 1 ton kokain yakalaması yapılmıştır. Bu yakalama, Türkiye’de bugüne kadar yapılmış en büyük çaplı kokain yakalamasıdır. Bu başarılı operasyondan ötürü Gümrük Muhafaza ekiplerimizi tebrik ediyorum” dedi.
VALİLİK: MUZ KONTEYNERİ İÇERİSİNDE 1000 PAKET HALİNDE
Ele geçirilen uyuşturucu basın mensuplarına gösterlirken aynı saatlerde Mersin Valiliği de yazılı bir açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
“Ekvator ülkesinden Mersin Limanı’na gelen bir gemide Muz yüklü konteyner içerisinde uyuşturucu madde bulunduğu ihbarı alınması üzerine; İl Emniyet Müdürlüğü ve Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ile koordineli yapılan operasyonel çalışmada, bahse konu konteyner içerisinde (1000 paket) halinde 1 Ton Kokain maddesi ele geçirilmiş, sayım ve aramalar devam etmektedir. Tahkikat çok yönlü devam etmektedir.”
PANAMA POLİSİ 616 PAKET KOKAİN ELE GEÇİRMİŞTİ
Geçtiğimiz aylarda Panama polisi, Ekvator’un Puerto Bolivar Limanı’ndan Mersin Limanı’na gönderilen konteynerın içinde 616 paket kokain ele geçirmiş, ele geçirilen uyuşturucunun varış noktası Mersin Limanı olması yeni rota tartışmalarının alevlenmesine neden olmuştu. Sedat Peker’in 7’nci videosunda da uluslararası arenada uyuşturucu trafiğinden ve Mersin’den bahsedilmişti.
YENİ ROTA AÇIKLANMIŞTI
Türkiye’de uyuşturucu ile mücadele eden polis birimlerinin üst kurumu olan Emniyet Genel Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, geçtiğimiz ay sosyal medya hesabı üzerinden kokainin yeni rotasına ilişkin grafik yayımlayarak bir açıklama yapmıştı.
Açıklamada uyuşturucu kaçakçılarının “Kokain” taşımacılığında Türkiye’yi kullandığı belirtildi. Avrupa Birliği tarafından son 2 yılda yayınlanan “Uyuşturucu Raporları”na atıfta bulunulan açıklamada, “Güney Amerika’dan sevk edilen kokain maddesi bakımından, Türkiye üzerinden Avrupa ve Asya’ya doğru yeni bir rota oluşmuştur” denilmişti.
Avrupa Birliği Uyuşturucu Raporu bağlantılarının da yer aldığı açıklamada, kokainle ilgili olay ve yakalama grafiği de paylaşılmıştı.
Açıklamada, “Yıllara göre ülkemizde ele geçirilen kokain miktarı ve müdahale edilen uyuşturucu olay sayıları artmasına rağmen, kokain bazlı olay sayısı düşmektedir. Bu da ülkemizin kokain konusunda transit/basamak konumuna geldiğinin göstergelerinden biridir. Buna ilişkin grafik ikinci fotoğrafta verilmiştir. Türk Kolluk Birimleri, ülkemizin içinde bulunduğu uyuşturucu tehdidinin farkındadır ve polisinden jandarmasına, sahil güvenlik unsurlarından gümrük muhafaza ekiplerine kadar, samimiyetle mücadele etmektedir” ifadeler yer almıştı. (denizhaber.net)