22.02.2021 CSSC Cape Town İsimli Gemide Patlama: 2 Yaralı
CSSC Cape Town isimli gemide meydana gelen patlamada 2’si ağır olmak üzere 4 mürettebatın yaralandığı öğrenildi.
Cebelitarık Liman İdaresi’ne (GPA) göre, geçtiğimiz yıl inşa edilen CSSC Cape Town adlı geminin ön üst güvertesinin yakınında Cebelitarık karasularına girdiği sırada şiddetli bir patlama yaşandı.
Tamamı Çinli olan mürettebatın iki üyesi, Cebelitarık Sağlık Dairesi’nden gelen sağlık görevlileri tarafından gemide tedavi edildi.
İlk müdahale ekipleri diğer iki kazazedeyi acil tedavi için tahliye etmek üzere Algeciras Limanı’ndan tıbbi helikopter talep etti. Cebelitarık’taki St Bernard’s Hastanesi’ne nakledilen 40 ve 25 yaşındaki denizciler, ağır yanıkları tedavi edilmek üzere Sevilla’daki bir yanık ünitesine nakledildiler.
BAYRAK DEVLETİ TEMSİLCİLERİ SORUŞTURACAK
Patlamadan sonra geminin demirleme sisteminin işlevselliğini kaybettiği ve hemen demirleyemediği açıklandı.
Cebelitarık Liman İdaresi, geminin diğer tüm açılardan tamamen çalışır durumda kaldığını ve demirleme ekipmanının onarımının kısa süre içinde başlayacağını belirtti.
İlgili klas kuruluşu ve bayrak devleti temsilcilerinin de bir güvenlik soruşturması yürütmek üzere gemiye katılacağı açıklandı. (denizhaber.net)
22.02.2021 Evyapport Limanı’nda Patlama: 1 Yaralı
Kocaeli Körfez ilçesinde bulunan Evyapport Limanı’nda meydana gelen patlamada yüzünde yanıklar oluşarak yaralanan işçi, ambulansla hastaneye kaldırıldı.
Edinilen bilgiye göre, Kocaeli Körfez ilçesi Kirazlıyalı Mahallesi sahilinde bulunan Evyapport Liman Tesisleri’nde elektrik hattı çalışması yapan Fatih Sultan A. (32) adlı işçi, çalıştığı hatta meydana gelen patlama sonrasında acı içinde kendini yere attı.
Patlamada yüzünde oluşan yanıklarla yaralanan Fatih Sultan A.’yı gören diğer işçiler, durumu 112 Acil Yardım ekiplerine bildirdi.
İhbar üzerine olay yerine gelen sağlık ekiplerince ilk müdahalesi yapılan yaralı, ambulansla Derince Eğitim Araştırma ve Uygulama Hastanesi’ne kaldırıldı.
Yüz bölgesinde ciddi yanıklar oluşan Fatih Sultan A., hastanenin yanık ünitesinde tedavi altına alındı. Polis ekipleri, limanda meydana gelen ve bir işçinin yaralandığı patlama hakkında inceleme başlattı. (denizhaber.net)
21.02.2021 Kruvaziyer Turizmi 2020 Yılını 5 Gemiyle Kapattı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, 2020 yılına ilişkin denizcilik istatistiklerini açıkladı. Rakamlar kruvaziyer turizminin ağır kayıplarını ortaya koydu.
COVID-19 pandemisinin en çok etkilediği sektörlerden biri de kruvaziyer turizmi oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü, “2020 Yılı Yılsonu Denizcilik İstatistikleri”ni açıkladı.
Açıklanan rakamlar kruvaziyer turizminin ağır kayıplarını ortaya koydu.
SADECE 5 ADET GEMİ YANAŞTI
2020 yılında hem ülkemizde hem de yurt dışında alınan tedbirler neticesinde gerçekleşen kruvaziyer tur iptalleri nedeniyle Türk limanlarına uğrak yapan kruvaziyer gemi sayısı geçen yıla göre yüzde 98.5 azalışla 5 gemi seviyesinde gerçekleşti.
YÜZDE 99’LÜK AZALMAYLA BİN 824 YOLCU
Limanlarımızı ziyaret eden kruvaziyer yolcu sayısı da geçen yıla göre yüzde 99.4 azalışla bin 824 yolcu olarak gerçekleşmişti.
2020 yılında Kuşadası Limanı’na 3 adet gemi, Antalya ve Alanya limanlarına da 1’er adet olmak üzere toplamda 5 adet kruvaziyer gemi uğrak yaptı.
Türkiye’de salgının ilk görüldüğü Mart ayından itibaren Türk limanlarına kruvaziyer gemisi gelmedi. (denizhaber.net)
20.02.2021 Mersin’de Deniz Kirliliği Drone İle Denetleniyor
Mersin’de limana yanaşan gemilerin deniz kirliliğine neden olup olmadıkları drone ile denetleniyor. Büyükşehir Belediyesince gerçekleştirilen denetimlerde kirliliğe neden olan gemiler havadan tespit edilerek cezai işlem uygulanıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nden yapılan açıklamaya göre, drone denetimleriyle Akdeniz’in ve ekosistemin korunması, vatandaşların kıyı şeridinin her noktasından denize girebilmeleri amaçlanıyor.
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, bu hedef çerçevesinde 2019 yılının Nisan ayından bu yana denetim araçlarıyla gerçekleştirdiği 490 denetimde, 26 gemiye idari yaptırım uygulayarak 44 milyon 464 bin 257 lira cezai işlem uyguladı.
“DRONE İLE DENETİMLERİ BAŞLATTIK”
Drone ile yapılan denetimlere katılan Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Bülent Halisdemir, denetimleri daha kapsamlı bir şekilde yapmak için drone alımına gittiklerini ifade ederek, “Daha hızlı hareket edebilmek, daha kısa sürede uzun mesafelere gidebilmek için drone ile denetimleri başlattık. Drone ile açıktaki gemiler olmak üzere limana yanaşmış gemilerin yasa dışı bırakılan atık sularının kontrolünü yapıyoruz. Atık su bıraktığını tespit ettiğimiz deniz araçlarına, deniz denetim teknemizle hızlıca ulaşarak numune alıyoruz. Bu numuneyi akredite laboratuvarlara analize gönderiyoruz. Eğer kirletici bir etki varsa idari para cezası uyguluyoruz” dedi.
“GECE DENETİMLERİ DE YAPACAĞIZ”
Dronenin 7 kilometre alanı çok hızlı bir şekilde tarayabildiğini, bunun da denetimi çok daha kapsamlı bir hale getirdiğini kaydeden Halisdemir, “Üzerindeki piller yarım saat havada kalmasını sağlıyor ve üzerinde özel bir kamera sistemimiz var. Bu kamera sistemimizin zoom özelliği var, yani birkaç kilometre öteden dahi zoom yaparak deniz aracının kirlilik oluşturup oluşturmadığını görebiliyor. Cihazımızda gece görüşü var. Dolayısıyla gece denetimleri de yapacağız” ifadelerine yer verdi.
“AMACIMIZ CEZA YAZMAK DEĞİL, KİRLETİLMEMESİNİ SAĞLAMAK”
Mersin Limanına yaklaşan ve yanaşan tüm gemilere denetim olduğunu bildirdiklerini söyleyen Halisdemir, şöyle devam etti: “Biz ceza yazmak istemiyoruz. Biz denizlerimizin daha temiz ve girilebilir olması için mücadele ediyoruz. Başkanımız bu konuda çok kararlı. Her yerden denize girebilme ilkesini önümüzdeki yıllara yaymak istiyoruz. Şu an bulunduğumuz Çamlıbel Balıkçı Barınağından da denize girilebilsin istiyoruz. O yüzden denizin kirliliğini engelleyecek her türlü teknolojik gelişmeleri uygulayacağız. Denizlerimizi temiz tutmak için elimizden gelen tüm mücadeleyi sağlayacağız. Drone bu noktada bize hem hız hem de daha etkin mücadele yöntemi kazandırıyor. Önümüzdeki günlerde caydırıcılığın artacağını düşünüyoruz. Amacımız atılmış, kirletilmiş bir şeyi tespit edip ceza yazmak değil, kirletilmemesini sağlamak.” (denizhaber.net)
20.02.2021 Maersk Eindhoven’dan Denize Düşen Konteynerlerin Nedeni Belli Oldu
Maersk, Maersk Eindhoven’da yaşanan ve 260 konteynerin kaybolmasıyla sonuçlanan kazanın nedenleriyle ilgili ek ayrıntılar paylaştı.
Maersk, Maersk Eindhoven’dan yaşanan 260 konteynerin denize düşmesi olayı ile ilgili ilk raporlarda geminin itiş gücünü kısa süreliğine kaybettiğini açıkladı.
13.100 TEU’luk gemiden gelen bilgiler incelendikten sonra 17 Şubat’ta Kuzey Japonya’nın 45 deniz mili açıklarında seyreden geminin üç ila dört dakika boyunca motor gücünü kaybettiği bildirildi.
HİÇBİR ARIZA TESPİT EDİLEMEDİ
Gemide hiçbir arıza veya bakım sorunu tespit edilmediğini belirten Maersk, “İlk analiz, motor yağ basıncının bir güvenlik sistemini tetiklediğini ve motorların kapanmasına neden olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.
MANEVRA KABİLİYETİNİ KAYBETTİ, KENDİ ETRAFINDA DÖNDÜ
Geminin manevra kabiliyetini kaybetmesi şiddetli fırtınaya denk geldi ve gemi kendi etrafında dönmeye başladı. Geminin bu hareketi, 260 konteynerin denizde kaybolmasına ve 65 konteynerin hasar görmesine neden oldu. Geminin ayrıca hafif hasar gördüğü belirtildi.
1 Mart’ta Maersk’in haftalık TP6 Asya / ABD Batı sahili servisi için Los Angeles’a gitmek üzere Çin’in Xiamen’inden yola çıkan Maersk Eindhoven’ın AIS verilerinden itiş gücü geldikten sonra bir süre daha olağan ticari rotasında seyretmiş olabileceği anlaşılıyor.
ASYA’YA GERİ DÖNÜYOR
Olaydan sonra Maersk, geminin normal şekilde çalıştığını, hasarlı konteynerlerin tahliyesi, inceleme ve onarım için Kuzey Asya’da bir limana döndüğünü bildirdi.
Sığınma limanının adı duyurulmamış olsa da, geminin AIS’si 1 Mart’ta varmak üzere Yokohama, Japonya’yı gösteriyor.
Müşterilere gemi ve kargo durumu ile ilgili henüz bilgi verilmedi. (denizhaber.net)
20.02.2021 Bender Abbas İle Lazkiye Arasında Gemi Seferleri Başlıyor
İran’ın Bender Abbas Limanı ve Suriye’nin Lazkiye Limanı arasında 10 Mart tarihinden itibaren gemi seferlerinin başlayacağı öğrenildi.
İran- Suriye Ortak Ticaret Odası Başkanı Keyvan Kaşifi, gelecek aydan itibaren İran’ın Bender Abbas Limanı ve Suriye’nin Lazkiye Limanı arasında gemi seferlerinin başlayacağını bildirdi.
SEFERLER 10 MART’TA BAŞLIYOR
Kaşifi, yaptığı açıklamada varılan anlaşma doğrultusuna her ay bir yük gemisinin İran’dan Lazkiye Limanı’na yük taşıyacağını ve ilk geminin 10 Mart tarihinde hareket edeceğini belirtti.
Kaşifi, hattın faaliyete başlaması için gereken koordinasyonların sağlandığını belirterek gerekli olduğu takdirde ayda iki geminin İran’dan Lazikiye’ye yük taşıyacağını söyledi. (denizhaber.net)
17.02.2021 CMA CGM Titus Konteyner Gemisi, Süveyş Kanalı’nda Karaya Oturdu
CMA CGM Titus isimli konteyner gemisinin Süveyş Kanalı’nı kuzey yönünde geçerken karaya oturduğu öğrenildi. Herhangi bir hasar oluşmayan geminin kendi imkanlarıyla yeniden yüzdürülerek rotasında seyrine devam ettiği bildirildi.
CMA CGM Titus konteyner gemisi, Süveyş Kanalı’nı kuzey yönünde geçerken karaya oturdu.
Yaklaşık iki saat boyunca karaya oturmuş durumda kalan gemi, kendi imkanlarıyla yeniden yüzdürüldü. Geminin kazada hasar almadığı bildirildi.
Lübnan’dan Pire’ye doğru seyir halinde olan CMA CGM Titus gemisinde mürettebatta yaralanan olmadı.
334.04 metre uzunluğunda, 42.8 metre genişliğinde 8465 TEU kapasiteye sahip CMA CGM Titus gemisi, 2011 yılında inşa edilmişti. (denizhaber.net)
14.02.2021 Yaşlanan Konteyner Gemi Filosu Yerini Yeni İnşaya Bırakacak
Braemar ACM’nin yayınladığı yeni bir rapora göre, yaşlanan küresel konteyner gemisi filosuna yakın gelecekteki ekonomik kaygılara rağmen bu yıl ve önümüzdeki yıl bir dizi yeni inşa sipariş ekleneceği düşünülüyor.
Braemar ACM, 2020’nin 4. çeyreğinde görülen ani ultra büyük konteyner gemisi (ULCV) siparişlerinin ardından 2021 ve 2022’de de yeni konteyner gemisi inşa siparişlerinde bir toparlanma beklediğini belirtti.
Şirketin önceki verilerine göre, 2016 ile 2020 arasındaki beş yılda 4z<,3 milyon TEU yeni inşa konteyner gemisi sipariş edilirken daha önceki beş yıl içinde 7,3 milyon TEU sipariş edilmişti.
TİCARİ KONTEYNER GEMİ FİLOSUNUN ORTALAMA YAŞI 10 YILDA 9’DAN 13,5’E ÇIKTI
Ticari konteyner gemi filosu yaşlanıyor ve bu nedenle yeni inşa yatırımlarının artması beklentiler arasında yer buluyor. Bu yıl 1 Ocak itibariyle ticari konteyner filosunun ortalama yaşının 13,5 olduğu biliniyor. Braemar ACM verileri, on yıl önce ortalama yaşın sadece 9 olduğunu belgeliyor.
FARKLI TONAJLARDA 6-12 AYLIK FİYATLAR YÜZDE 7 İLA YÜZDE 4 ARTIŞ GÖSTERDİ
Clarksons Research verilerine göre, 4,400 TEU’luk bir konteyner gemisinin 6 ila 12 aylık fiyatı, geçtiğimiz Cuma günü itibarıyla haftalık yüzde 7 artarak günlük 29.000 dolara, yani 2020 fiyat ortalamasının yüzde 105 üzerine çıktı. Daha küçük boyutlara bakıldığında, 2.750 TEU’luk bir gemi için 6 ila 12 aylık fiyat, geçen cuma itibariyle haftalık yüzde 4 artışla 20.750 dolara, yani 2020 ortalamasının yüzde 92 üzerine çıktı.
880 SUB-PANAMAX TİPİ GEMİ SAYISI 2025’E KADAR 1.150 OLACAK
Yaşlanma sorunu, sub-panamax tipi gemi filosunda en bariz şekilde gözlemleniyor. 4.000 TEU’ya kadar olan gemilerde şu anda 20 yaşında veya daha yaşlı olan toplam 880 gemi var. Bramar ACM, varsayılan söküme izin rakamlarına bakıldığında bu sayının 2025 yılına kadar 1.150’ye yükseleceğini öngörüyor.
Braemar ACM’nin raporunda, “Bu istatistiklerle hareketle, feeder ve lokal faaliyet gösteren gemi siparişlerinin önümüzdeki birkaç yıl içinde ivme kazanması bekleniyor.” ifadeleri kullanıldı.
2020’de, 2019’a göre yüzde 90 artış göstererek toplam 1.23 milyon TEU kapasiteli 135 konteyner gemisi sipariş edildi. 2020’deki sipariş rakamının ana kalemi, son çeyrekte sipariş edilen ultra yüksek tonajlı gemiler ve yıl boyunca sözleşmeli ‘feeder’lardı.
ÇİN KONTEYNER GEMİ SİPARİŞLERİNDE YÜZDE 43’LÜK BİR PAYLA HAKİMİYET KURDU
Çin tersaneleri konteyner gemisi siparişlerini yüzde 43’lük bir payla domine ederken, Çin’i yüzde 35 ile Güney Kore ve yüzde 21 ile Japonya izliyor. Çin tersaneleri, 2020’de sipariş edilen konteyner gemilerinin yüzde 60’ına imza attı.
Braemar ACM, “Çin’in konteyner gemisi siparişi üzerindeki hakimiyeti, özellikle de daha fazla feeder ve lokal faaliyet gösteren gemi ile sözleşme yapılırsa, muhtemelen devam edecek.” dedi.
2021’DEN 2024’E YILLIK ORTALAMA FİLO BÜYÜMESİ TAHMİNİ: YÜZDE 2,5
Braemar ACM, 2020’nin tamamı için filo büyümesinin 2019’daki yüzde 3,9’a kıyasla yüzde 2,8 olduğunu tahmin ediyor.
Son beş yıldaki (2016’dan 2020’ye) yıllık filo büyümesi yıllık ortalama yüzde 3,5 oldu. Mevcut siparişlerle, önümüzdeki dört yıl için (2021’den 2024’e) yıllık ortalama filo büyümesinin yılda ortalama yüzde 2,5 olması bekleniyor. (denizhaber.net)