(Kaynak:denizhaber.net)
27.07.2020 Pakistan’ın Gwadar Limanı’ndan Afganistan’a transit ticaret başladı
Pakistan`ın stratejik öneme sahip Gwadar Limanı`ndan Afganistan`a transit ticaretin başladığı bildirildi.
Pakistan’ın Afganistan özel elçisi Muhammed Sadık, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Gwadar Limanı’ndan Afganistan’a transit ticaretin başladığını duyurdu.
Sadık, limandan Afganistan’a ilk sevkiyatın yapıldığını, ilerleyen günlerde çok sayıda sevkiyatın gerçekleştirileceğini belirtti.
Limanın açılmasının önemini vurgulayan Sadık, Gwadar’ın transit bir liman şehri olması yolunda önemli bir kilometre taşını daha geride bıraktıklarını kaydetti.
600 kilometrelik sahil şeridi ile Gwadar’ın, 64 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) projesi doğrultusunda Hint Okyanusu’na doğrudan erişim sağlamayı amaçlayan önemli bir liman olduğu ifade ediliyor.
Gwadar Limanı, Çin’in petrol ithalatının yüzde 85’inin geçtiği Malakka Boğazı’na daha kısa bir güzergah alternatifi oluşturması nedeniyle öne çıkıyor.
Pekin yönetimi, Çin-Pakistan kara yolu üzerinden Gwadar Limanı’nı kullanarak ticari mallarını deniz yolu üzerinden Avrupa ve Orta Doğu’ya taşımayı da amaçlıyor.
Öte yandan geçen ay Pakistan, Afganistan ile olan sınır kapıları Chaman, Torkham, Ghulam Khan’ı yeniden açmıştı.
24.07.2020 Yunan donanması Ege’ye savaş gemileri konuşlandırdı
Türkiye’nin Meis Adası çevresinde denizcilik uyarı notu olarak bilinen NAVTEX ilan ederek sondaj faaliyetlerinde bulunacağını duyurması, Yunanistan’ı alarma geçirdi. Türkiye’nin bu hamlesi sonrası Yunan donanması yüksek teyakkuza geçerek Ege Denizi’ne savaş gemileri konuşlandırdı.
Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan bir Yunan donanma kaynağı, Türkiye’ninMeis Adası çevresinde Oruç Reis sismik araştırma gemisiyle sondaj faaliyetlerinde bulunacağını duyurması sonrası Yunan donanması Ege Denizi’ne savaş gemileri konuşlandırdığını söyledi.
Türkiye, denizcilik uyarı notu olarak bilinen NAVTEX yayımlayarak Oruç Reis araştırma gemisinin 21 Temmuz tarihinden itibaren Rodos ile Meis adaları arasında yeni bir sismik araştırma faaliyetinde bulunacağını duyurmuştu. Bunun üzerine Yunan hükümeti, Türkiye’yi kıta sahanlığına girmek ve egemenlik haklarını ihlal etmekle suçlamıştı. AFP’ye konuşan Yunan donanma kaynağı, “Donanma birimleri dünden beri Ege Denizi’nin güneyi ve güneydoğusuna konuşlandırılıyor. Birimler her türlü faaliyete karşılık vermeye hazır” dedi.
Yunan donanmasının denizcilere Türkiye’nin yayımladığı NAVTEX’i dikkate almadan faaliyetlerini devam ettirme çağrısı yaptığı da belirtildi.
Ordu birlikleri de alarma geçti
Dün Yunan gazetesi Kathimerini, 2 Ağustos’a kadar Meis Adası’nın güneyi ve doğusunda Oruç Reis sismik araştırma gemisinin sondaj çalışmalarında bulunacağının açıklanması nedeniyle Yunanistan genelindeki ordu birliklerinin alarma geçirildiğini duyurmuştu.
23.07.2020 Ciner Denizcilik, M/T AYSE C ve M/T ZEYNEP isimli ikiz tankerleri teslim almaya hazırlanıyor
Ciner Holding iştiraki Ciner Denizcilik Şirketi’nin Güney Kore Hyundai Tersanesine sipariş ettiği 158 bin DWT ham petrol taşıma kapasitesine sahip ikiz tankerleri, teslim almaya hazırlanıyor.
Deniz Haber Ajansı’nın edindiği bilgiye göre, Hyundai Tersanesi’nde inşa edilen 274 metre boyunda, 48 metre genişliğinde ve 158 bin DWT ham petrol taşıma kapasitesine sahip M/T ZEYNEP isimli tankerin, 31 Temmuz 2020 tarihinde teslim edilmesi planlanırken, aynı kapasiteye sahip M/T AYSE C isimli ikiz ham petrol taşıyıcı tankerin ise 31 Ağustos 2020 tarihinde Ciner Denizcilik Şirketine teslim edilmesi bekleniyor.
2025’E KADAR KOCH SHIPPING’E KİRALANDI
Ciner Denizcilik, 2018’in son çeyreğinde Güney Koreli Hyundai Tersanesi’ne 158 bin DWT taşıma kapasitesine sahip 4 adet tanker siparişi verirken, iki tankeri bir ay içinde teslim alacağı, inşası devam eden iki tankerin ise 2021 yılında teslim edileceği öğrenildi.
Deniz Haber Ajansı’nın şirket yetkililerinden edindiği bilgiye göre, her bir ham petrol taşıyıcı tankerin 63 milyon 500 bin dolara mal olduğu kaydedilirken, gemilerin yapılan ‘charter’ anlaşması kapsamında 2025 yılına kadar ABD’li denizcilik şirketi Koch Shipping tarafından işletileceği ifade edildi.
Ciner Holding, Hyundai Heavy Industries’te inşa ettirdiği gemiler için toplamda 254 milyon dolar ödeyeceği belirtildi.
22.07.2020 Çin araştırma gemisi, Japonya’yı ayağa kaldırdı!
Okinotori Adası etrafında 10 gün boyunca görülen Çin araştırma gemisi, Tokyo yönetiminin Pekin’e protesto vermesine neden oldu.
Japonya, Pasifik Okyanusundaki münhasır ekonomik bölgesindeki (MEB) Okinotori adası çevresinde 10 gün boyunca araştırma gemisini dolaştıran Çin’i protesto etti.
Kabine Baş Sekreteri Suga Yoşihide, düzenlediği basın toplantısında, 9 Temmuz’dan bu yana Çin’e ait araştırma gemisinin Okinotori adası etrafında dolaştığını söyledi.
Japonya Sahil Güvenliğinin “dur ihtarına” rağmen 10 gün boyunca faaliyetini sürdüren gemiye ilişkin Suga, “Çin tarafına bu sularda bilimsel bir deniz araştırması yapması için izin vermedik.” ifadesini kullandı.
Baş Sekreter Suga, gemiyle ilgili Pekin hükümetine diplomatik yoldan protesto çekildiğini belirtti.
Japonya, Tokyo’nun bin 700 kilometre güneyindeki ıssız Okinotori’nin MEB sınırlarında yer aldığını, Çin ise Okinotori’nin kayalık çıkıntılar olduğunu ve Japonya için MEB sınırı oluşturmayacağını savunuyor.
22.07.2020 Türkiye’nin NAVTEX ilanı sonrasında Yunanistan Genelkurmay Başkanı acil ülkesine döndü
Türkiye’nin NAVTEX ilanı gelişmesinin ardından Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros acilen ülkesine döndü. NAVTEX ilanı, Türkiye tarafından Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis’in Meis Adası’nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini belirtmek için yapıldı.
Türkiye’nin NAVTEX ilanı gelişmesinin ardından Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros acilen ülkesine döndü. NAVTEX ilanı, Türkiye tarafından Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis’in Meis Adası’nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini belirtmek için yapıldı. Rum medyası, Rum Başkanlık ofisi Dışişleri Bakanlığı’nın da Türkiye’nin NAVTEX ilanı sonrası konuyu yakından takip ettiğini yazdı.
Sismik Araştırma gemisi Oruç Reis’in Meis Adası’nın güney ve doğusunda sondaj faaliyetlerini yapacağı belirtilmesinin ardından Güney Kıbrıs’ta bulunan Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros, acil olarak ülkesine geri döndü.
Güney Kıbrıs’ta resmi ziyaretler yapan Floros, Rum Milli Muhafız Ordusu Komutanı Korgeneral Demokritos Gervakis ile görüştü. Görüşme Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki çalışmaları ele alındı. Floros, Türkiye’nin Meis Adası bölgesi ile ilgili NAVTEX ilan etmesinin ardından ziyaretini yarıda keserek Atina’ya döndü. Floros, Rum Kilisesi Başpiskoposu Hrisostomos ile de bir araya geldi. Rum medyası, Rum Başkanlık ofisi Dışişleri Bakanlığı’nın da konuyu yakından takip ettiğini yazdı.
NAVTEX NEDİR?
Navtex, denizcilere, meteoroloji tahminleri, seyir bilgileri, aciliyet, emniyet ve denizde çalışma yapılan sahalar hakkında bilgi veren haberleşme cihaz sistemidir. Ülkelerin Deniz Kuvvetleri, yapacağı eğitim ve tatbikatların bilgisini önceden duyurarak bu sahalara girilmemesi konusunda uyarılarda bulunuyor.
21.07.2020 Limanlarda elleçlenen yük miktarı yılın ilk yarısında arttı
Limanlarda elleçlenen yük miktarı, Kovid-19 salgınına rağmen bu yılın ilk 6 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2.9 artışla 243 milyon 435 bin 583 ton oldu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü haziran ayına ait yük istatistikleri açıkladı.
Buna göre, bu yılın ocak-haziran döneminde limanlarda elleçlenen (limanlarda gerçekleştirilen her türlü yükleme ve boşaltma işlemi) yük miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,9 artış gösterdi. Limanlarda elleçlenen yük miktarı, söz konusu dönemde 243 milyon 435 bin 583 ton oldu.
Haziranda ise limanlarda elleçlenen yük miktarı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 azalarak 38 milyon 282 bin 461 tona geriledi.
Limanlardan gerçekleştirilen ihracat amaçlı yükleme miktarı haziranda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,2 artarak 10 milyon 946 bin 458 ton, ithalat amaçlı boşaltma miktarı ise yüzde 2,1 azalarak 17 milyon 181 bin 581 ton olarak gerçekleşti.
Ocak-Haziran dönemine bakıldığında ise dış ticaret amaçlı deniz yolu taşımacılığında elleçlenen toplam yük miktarı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,6 artışla 179 milyon 623 bin 18 tona yükseldi.
Haziranda limanlarda elleçleme miktarı en fazla artış gösteren yük cinsi taş kömürü oldu. Taş kömüründe (briketlenmemiş) elleçleme miktarı, bir önceki aya göre 724 bin 7 ton artışla 2 milyon 263 bin 787 tona ulaştı. Bu yük cinsini, 357 bin 227 ton artışla portland çimento takip etti.
EN FAZLA YÜK TAŞIMASI RUSYA İLE YAPILDI
Haziranda deniz yoluyla dış ticarette en fazla yük taşımacılığı 4 milyon 92 bin 765 tonla Rusya ile gerçekleşti. Rusya’yı sırasıyla 2 milyon 60 bin 691 tonla ABD, 1 milyon 673 bin 767 tonla İtalya takip etti.
Deniz yoluyla ihracatta en fazla yük elleçlemesi 1 milyon 147 bin 371 tonla İtalya’ya taşımalarda yapılırken bu ülkeyi 898 bin 693 tonla İspanya, 763 bin 402 tonla ABD izledi.