Denizcilik eğitimi ile ilgili gündem maddelerini tartışmak, sektördeki gelişmelere destek olmak ve sorunlara çözüm önerileri sunmak amacıyla 2006 yılında oluşturulan Denizcilik Eğitim Konseyi, 22. toplantısını Mersin’de gerçekleştirdi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı temsilcileri ile ülkemizdeki denizcilik fakültelerinin dekanlarını Mersin’de buluşturan toplantıya Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyeleri Atahan Çukurova, Bekir Yıldız, Genel Sekreter Kpt. Mesut Öztürk ve Yönetim Danışmanı Fuat Gedik katıldı.
19 ve 20 Nisan tarihlerinde Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’mizde gerçekleştirilen toplantının açış konuşmalarını Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk, Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca, MEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz, Denizcilik Eğitim Konseyi Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar yaptı.
Konuşmasına denizcilik eğitiminin öncü isimlerini bir arada görmekten ve onları Mersin’de ağırlamaktan duyduğum memnuniyeti ifade ederek başlayan MDTO Genel Sekreter, Kpt. Mesut Öztürk “Mersin’in, tarihsel gelişimine bakıldığında kentin kaderini bir ‘iskelenin’ değiştirdiği görülür. Sahip olduğu iskele ve sonrasında limanı Mersin’i, küçük bir balıkçı kasabasından Akdeniz’in önemli bir liman kentine ve ticaret merkezine dönüştürmüştür. Mersin’de denizcilik sektörü, ekonomiye en yüksek oranda katkı veren sektörlerin başında gelmektedir Mersin bugün Türkiye’nin toplam konteyner yüklerinin yüzde 16’sını tek başına elleçleyen kent durumundadır” dedi.
“Mersin’i denizcilik geleneğinin modern eğitimle buluştuğu bir kent olarak görmek istiyoruz”
Mersin Deniz Ticaret Odası olarak, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olan Mersin’i denizcilik geleneğinin modern eğitimle buluştuğu bir kent olarak görmek ve Mersin’i deniz ticaretinin yanı sıra denizcilik eğitiminde de bir çekim merkezine dönüştürmek istediklerini kaydeden Öztürk, bu nedenle, en büyük yatırımlarını eğitim alanında yaptıklarını söyledi.
MDTO tarafından eğitim sistemine kazandırılan Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde yapılan iyileştirmelerini anlatan Öztürk, konuşmasının devamında Mersin Üniversitesi için yaptırdıkları denizcilik fakültesi projesi hakkında bilgi verdi. Öztürk şöyle konuştu:
“Eğitim yatırımlarımızın en büyüğü ve bizleri en çok gururlandıranlarından biri de Mersin Üniversitesi bünyesinde inşa ettiğimiz denizcilik fakültesi olmuştur. Denizcilik eğitiminde uluslararası standartlara ve STCW konvansiyonu gerekliliklerine göre inşa edilen fakültenin her köşesi yüksek teknoloji ve inovasyonla donatılmakta; laboratuvarlar, simülasyon merkezleri ve denizde canlı kalma eğitimlerinin verileceği dalga havuzu gibi eğitim alanları modern ekipmanlarla desteklenmektedir.
16 bin metrekare kapalı ve 8 bin metrekare açık alana sahip bir eğitim kompleksi olarak planladığımız fakülteyi çok kısa bir süre sonra Mersin Üniversitesi’ne devredeceğiz. Eğitim kalitemizi artırarak, öğrencilerimizin uluslararası denizcilik sektöründe rekabet edebilir bireyler olmalarını sağlamak en büyük hedefimiz.”
Diğer taraftan denizcilik eğitiminin sorunlarını da bildiklerini belirten Öztürk “Denizcilik eğitiminde karşılaşılan zorluklar, hepimizin ortak mücadelesidir. Çağdaş denizcilik eğitimi, artık sadece seyir ve gemi işletmeciliği bilgisiyle sınırlı değildir; aynı zamanda çevresel sürdürülebilirlik, dijital dönüşüm ve uluslararası hukuk gibi konularda derin bilgi ve becerileri de içeriyor. Bugün burada siz değerli dekanlarımız ve akademisyenlerimizle iyileştirme ve yenilikçi yaklaşımları tartışacağımızı umuyorum” ifadelerini kullandı.
“MDTO’nun yaptığı büyük cömertliğin karşılığını nasıl verebiliriz diye kara kara düşünüyoruz”
MEÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr. İsmail Yağcı ise konuşmasında MDTO tarafından yaptırılan denizcilik fakültesi için teşekkür etti. “Alana çok uzak olmayan biri olarak, lojistik sektöründe az da olsa bilgisi olan biri olarak ve bir Mersinli olarak, aynı zamanda Mersin Üniversitesi’nin bir yöneticisi olarak, Mersin Deniz Ticaret Odası’na yaptıkları bu büyük cömertlik için çok teşekkür ediyorum. Üniversitemize çok cömert bir bağışta bulundular. Biz de bunun karşılığını nasıl verebiliriz diye kara kara düşünüyoruz” dedi.
Kaptan Mesut Öztürk’ün belirttiği gibi Mersin’in, küçük bir balıkçı kasabasından, Akdeniz’in en önemli liman kentlerinden biri olmasının en önemli sebebinin Mersin Deniz Ticaret Odası’nın varlığı ve çalışmaları olduğunu belirten Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yağcı, şöyle devam etti:
“Uluslararası Lojistik derslerine girdiğim dönemlerde özellikle deniz ticaretinin, büyük hızla gelişen ve sadece ihracat bağlamında ele alındığında günümüzde yaklaşık 25 trilyon doları aşmış olan ticaret hacminin büyük bölümünün yani yüzde sekseninin denizcilik araçlarıyla yapıldığını düşündüğümüzde sektörün ne kadar büyük bir hizmet verdiğini anlayabiliyoruz. Yakın dönemde yaşamış olduğumuz Rusya – Ukrayna krizinde Odesa limanının ve Karadeniz’in ne kadar riskli bir yere geldiğini düşündüğümüzde, tedarik zincirinin ne kadar zorlandığını hepimiz yaşadık. Süveyş Kanalı’nda büyük bir geminin karaya oturmasıyla tıkanmasından dolayı ulaşımın ne kadar zorlandığını, belli alanlarda üretimin durma noktasına geldiğini gördük. Bu sektörün ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Ve aynı zamanda sektörde çalışan, sizlerin yetiştirdiği elemanların da ne kadar büyük bir risk altında çalıştıklarını da gösteriyor. O yüzden ben Denizcilik Eğitim Konseyi’nin bu konularda da birtakım önerilerde bulunacağını düşünüyorum. Bu alanda çalışan personelin bir şekilde daha bilinçlenmesi, işlerini daha az risk altında yapabilmesini sağlayacak birtakım öneriler vereceklerdir. Mersin Üniversitesi, Mersin’deki 4 üniversitenin amiral gemisidir. Denizcilik Fakültemizin yakın bir gelecekte çok güzel donanımla taçlandırılmış binasında, çok iyi bir kadroyla uluslararası düzeyde standartlara uygun, iyi mezunlar vereceğini düşünüyorum. Mersin Üniversitesi’nin üzerine düşen görevi yapacağından emin olabilirsiniz.”
MEÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İzzettin Temiz de “Türkiye’de denizcilik eğitiminin bilimsel kriterlere uygun yürütülebilmesi için gereken faaliyetlerin planlanması ve uygulanması noktasında önemli adımlar atılmasına katkı sağlayacak bu toplantı, Türk denizcilik eğitiminin geleceğine önemli bir kilometre taşı olacaktır” diye konuştu.
Açılışta konuşan Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Başkanı Ahmet Yaşar Canca ise denizcilik eğitiminin aslında küresel bir eğitim sistemi olduğunu ve belirli kalıplar içine alındığını belirterek ulusla klas kuruluşları birbirine yaklaştığını, denizcilik eğitim konseyinin de sektörün bütünleşmesi için önemli bir fırsat olduğunu vurguladı.
Konuşmasında denizci yöneticilerin yetiştirilmesinin önemine değinen Canca, “Denizcilik sektöründe dijitalleşme ve otonom gemilerle sanki insansızlaşıyormuş gibi bir görüntü olsa da kırk yıllık denizci olarak şunu söylüyorum; bu sektörde insan hep olacak ve yönetici ihtiyacı hızlı bir şekilde artmaktadır. Denizci insan bulabilirsiniz ama denizci yönetici bulamıyorsunuz. Bunlar uzun yıllar içinde yetişir” ifadelerini kullandı.
Denizcilik Eğitim Konseyi’nin 3 ana hedefi olduğunu belirten DEK Koordinasyon Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ersan Başar ise, bu hedefleri eğitim öğretim araştırma ve toplum hizmetlerindeki etkinliğinin artırılması, ulusları standartların geliştirilerek ülkemizde uygulanması, bu oluşumda üyesi bulunan tüm fakültelerin arasında standardizasyonu sağlayarak etkinliğin artırılması olarak sıraladı. Başar, bunların yanı sıra Üniversitelerarası Kurul’a ve YÖK’e denizcilik eğitimi ile ilgili bilgiler sunduklarını ve güncel gelişmelerin ülkemizde uygulanması için tasfiyelerde bulunduklarını da kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından divan seçimi yapıldı. Yapılan seçimde İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi’nin Dekanı Prof. Dr. Ebru Yeşim Özkan başkanlık görevini üstlenirken, MEÜ Denizcilik Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Taha Talip Türkistanlı ile İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Öğr. Üyesi Dr. Çağlar Dere katip üye seçildiler.
Divan seçiminin ardından gerçekleştirilen toplantıda Gemiadamları Yönetmeliğindeki yeni düzenlemeler ve Deniz Ulaştırma Mühendisliği bölümünde uygulamaya geçilen yeni staj sistemi konularının yanı sıra denizcilik eğitiminde kaliteyi artırmaya yönelik diğer gündem maddeleri görüşüldü
Toplantının ardından Mersin Deniz Ticaret Odası tarafından Mersin Üniversitesi bünyesinde yaptırılan denizcilik fakültesinin yeni binası gezildi.