Amaç
Madde 1 – Bu Yönergenin amacı; ülkemizin deniz ticaretindeki payını artırmak ve denizcilik mesleğinin gelişmesine katkı sağlamak başta olmak üzere; ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli, çağdaş ve Atatürk ilke ve inkılapları ışığında yetişmiş işgücünün karşılanması adına öncelikle denizcilik alanında olmak üzere yükseköğrenim gören öğrencilere karşılıksız olarak verilecek burslar ve bursların ödenmesi ile ilgili usul ve işlemleri düzenlemektir.
Kapsam
Madde 2 – Bu Yönerge, yurt içindeki en az 4 yıllık devlet üniversitelerinde okuyan veya bu eğitim kurumlarına girme hakkı elde etmiş; öğrenimine kendisinin veya ailesinin imkanları ile devam edemeyen/devam etmesi zor olan başarılı lisans bölümü öğrencilerini kapsar. Odamız görev alanı gereği ve belirlenen hedefler doğrultusunda, mevcut burs kontenjanlarının %50’sinin denizcilik fakültesi öğrencilerine ayrılması konusunda hassasiyet gösterilir. MDTO üyesi firmalarda birinci derece akrabası veya kardeşi bulunan öğrenciler ayrı bir kontenjan kapsamında değerlendirilmektedir. MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nden mezun olup denizcilik fakültesinde kaydı olan öğrenciler için de ayrı bir kontenjan bulunmakta olup, 4 yıllık bölümlere kayıtlı öğrencilere öncelik verilir. Üniversite öğrencileri haricinde olası burs talepleri bu Yönergeye tabi olmayıp, bu tür talepler Yönetim Kurulu’nca ayrıca değerlendirilir.
Tanımlar
Madde 3 – Bu yönergede adı geçen;
Oda: Mersin Deniz Ticaret Odası’nı
Yönetim Kurulu: Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu’nu
Meclis: Mersin Deniz Ticaret Odası Meclisi’ni
Öğrenci: Yurt içinde, yükseköğrenim yapan üniversitelerde okuyan veya yeni kayıt yaptıran öğrencileri.
Değerlendirme Komisyonu: Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu tarafından belirlenen Kurul’u ifade eder.
Başvuru Kriterleri
Madde 4 – Başvuru Yapacak Öğrenci Kriterleri:
4.1. T.C. vatandaşı olmak.
4.2. Öğrenimine yeni başlayanlar için: Yükseköğrenim kurumuna kayıt yaptırmış olmak (“İkinci Öğretim” ile Özel ve Vakıf Üniversiteleri başvuruları değerlendirmeye alınmaz).
4.3. Ara sınıf öğrenciler için:
➢ Genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması (100 üzerinden not verilen üniversitelerde en az 65).
➢ Genel ortalamasının 2,50 ve üzerinde olmasına ek olarak son akademik yılda (2 dönemi kapsar) en fazla 1 dersten başarısız olma şartı aranır.
➢ Hazırlık sınıfından 1. sınıfa geçen öğrenciler için başarılı olarak geçmiş olma şartı aranır.
4.4. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yerleşen öğrenciler için iki yıllık mezuniyet ortalamasının 4,00 üzerinden en az 3,00 olması (100 üzerinden not veren okullarda en az 75).
4.5. 25 yaşından küçük olmak (25 yaşından gün almamış olmak).
4.6. Mersin ili dahilindeki (ilçeler dahil) liselerden mezun olmak ve/veya müracaat tarihi itibari ile aile ikametgâh adresinin Mersin il sınırları içerisinde olması.
4.7. Mal varlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyaç duymak.
4.8. Aynı aileden bir başka kardeşin Odamız bursiyeri olmaması (Aynı dönemde birden fazla kardeş burs alamaz).
4.9. Ertelenmiş olsa dahi yüz kızartıcı bir suçtan kesinleştirilmiş bir ceza almamış olmak.
4.10. Başka kamu ve/veya özel kurumlardan aldığı aylık burs tutarının Odanın verdiği aylık burs tutarından fazla olmaması (Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan alınan ve geri ödemeli olan öğrenim kredisi burs olarak değerlendirilmemektedir).
Madde 5 – Başvuru Yapamayacak Öğrenci Kriterleri:
5.1. Mersin ili içerisindeki bir liseden mezun olmayan ve ailesi halen Mersin’de ikamet etmeyenler,
5.2. Özel ve Vakıf üniversitesi öğrencileri,
5.3. Açık / Uzaktan / İkinci Öğretim öğrencileri,
5.4. Değişim programlı bölümlerde okuyan öğrenciler,
5.5. Dört yıllık lisans programından mezun olup ikinci kez lisans eğitimi görenler (açık öğretimden mezun olanlar dahil),
5.6. Genel not ortalaması 4,00 üzerinden 2,50 altında olanlar (100 üzerinden not verilen üniversitelerde 65 altı),
5.7. Genel not ortalaması 2,50 üzerinde olsa bile bir akademik yılda (2 dönemi kapsar) 1’den fazla dersten başarısız olanlar,
5.8. Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile yerleşen öğrenciler için iki yıllık mezuniyet ortalaması 4,00 üzerinden 3,00 altında olanlar (100 üzerinden not verilen üniversitelerde 75 altı),
5.9. 24 yaşından büyük olanlar (25 yaşından gün alanlar),
5.10. Hüküm giyenler,
5.11. Öğrenim gördüğü sürede yüz kızartıcı bir eylemden dolayı disiplin cezası alanlar,
5.12. MDTO’dan halen burs alan kardeşi olan öğrenciler burs başvurusu yapamaz.
İstenecek Evraklar
Madde 6 – Ön Elemeyi Geçen Adaylardan İstenecek Evraklar:
Ön elemeyi geçen adaylardan aşağıdaki evraklar istenir;
6.1. Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Sonuç Belgesi (Puan türlerine göre Türkiye genelindeki başarı sıralamalarını/puanlarını gösteren belge),
6.2. Yerleştiği yükseköğretim kurumunu gösteren YKS Sonuç Belge örneği,
6.3. DGS ile geçiş yapan adaylar için ilk iki belgeye ek olarak “DGS Sonuç Belgesi” ve “DGS Yerleştirme Belgesi”,
6.4. Devam edeceği sınıfı gösteren e-imzalı öğrenci belgesi,
6.5. T.C. kimlik kartının önlü ve arkalı fotokopisi,
6.6. Lise diploması,
6.7. Kredi/Burs Durum Belgesi,
6.8. Adli sicil kaydı dökümü,
6.9. Ara sınıflarda öğrenim görenler için öğrenim süresince aldıkları dersleri, notları, genel not ortalamasını gösteren e-imzalı not dökümü belgesi (transkript),
6.10. Hazırlık sınıfından 1. sınıfa geçen öğrencilerin hazırlıktan başarılı olarak geçtiklerini gösteren belge,
6.11. Anne veya Baba adına alınmış tüm aile fertlerinin gösterildiği vukuatlı nüfus kayıt örneği,
6.12. Anne veya Baba adına alınmış ailenin ikamet ettiği yerleşim yerini gösteren “Yerleşim Yeri” ve “Diğer Adres Belgesi”,
6.13. Ailenin gelir durumunu gösteren belgeler:
Aşağıda yer alan açıklamalarda yer alan belgeler anne ve baba için ayrı ayrı olacak şekilde alınmalıdır (Gerekçe göstermeden tek bir ebeveyn adına belge gönderildiği takdirde aday burs hakkını yitirir). Aşağıdakilere ek olarak öğrencilerin de kendilerinin güncel SGK kayıtları olup olmadığına dair belge getirmeleri gerekmektedir.
➢ Çalışan anne, baba için:
- Son aya ait onaylı maaş bordrosu
- Sosyal Güvenlik Kurumu/SGK Tescil ve Hizmet Dökümü / İşyeri Unvan Listesi
➢ Serbest çalışan anne, baba için:
Son yılları gösteren gelir vergisi beyannamesi/kurumlar vergisi beyannamesi dökümü
➢ Emekli anne, baba için:
- Son aya ait aylık maaşı gösterir belge
- Emekli olmakla birlikte aktif çalışan anne, baba için onaylı maaş bordrosu da eklenmelidir.
➢ Çalışmayan, geliri olmayan anne, baba için:
Sosyal Güvenlik Kurumunda kaydı olmadığına dair belge (4A/4B/4C Hizmet Dökümü ve Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi)
➢ Tarım ve hayvancılıkla uğraşan anne, baba için:
Ürün/hayvan varlığı ve gelir durum dökümü
6.14. Ailenin Mal Varlığını Gösteren Belgeler
Aşağıda yer alan açıklamalarda yer alan belgeler öğrenci, anne ve baba için ayrı ayrı olacak şekilde alınmalıdır. (Gerekçe göstermeden tek bir ebeveyn adına belge gönderildiği takdirde aday burs hakkını yitirir.)
➢ Öğrencinin kendisi, annesi ve babası adına Taşınmaz Belgeleri:
- Tapu bilgilerini gösterir liste
- Tapu listesinde yer alan her tapu için; hisse/ m2 bilgisini gösterir detaylı döküm belgesi
- Tapu kaydı yoksa isimler görünecek şekilde kaydolmadığına dair ekran görüntüsü
➢ Öğrencinin kendisi, annesi ve babası adına araç kayıt belgesi (Araç kaydı yoksa isimler görünecek şekilde kaydolmadığına dair ekran görüntüsü
➢ Aile kirada oturuyorsa kira kontratı örneği
Oda, ihtiyaç duyulması halinde sayılanlar haricinde ek belge isteyebilir. İstenen belgelerin zamanında ve eksiksiz olarak beyan edilmemesi durumunda öğrenci aday listesinden çıkarılır ve açılan kontenjan için sıradaki aday değerlendirmeye alınır.
Duyuru ve Başvuru:
Madde 7 – Odamızca verilecek karşılıksız burslara yönelik hususlar ve başvuru tarihi her yıl Eylül- Ekim ayları arasında web sitemizde yayınlanır. Başvuru formları açıklanan tarih aralığında online olarak web sitesi üzerinden doldurulur.
Yapılan ön değerlendirmenin ardından, belirlenen bursiyer adayları ile e-posta yolu ile iletişime geçilir ve istenilen bilgi ve belgeleri kendilerine gönderilen e-postada belirtilen tarih aralığında ve şekilde Oda’ya teslim etmeleri istenir. Tüm iletişimin e-posta yoluyla sağlanacak olması dolayısıyla aktif bir e-posta adresi vermek ve Oda’dan gelen bildirimleri takip etmek bursiyerlerin/ bursiyer adaylarının sorumluluğundadır. Bursiyerlerin belirlenme süresini hızlandırmak adına, Oda tarafından gönderilen e-postalarda bursiyer adaylarının geribildirimde bulunmaları beklenen süre belirtilir. Belirtilen sürelerde yanıt alınamaması durumunda listedeki diğer adaya geçilir.
Belge istenme süreci değerlendirmenin bir aşamasıdır.
Bursiyer Sayısı ve Burs Tutarı
Madde 9 – Uygun şartları sağlayan öğrencilerin başvuruları adayların üniversite giriş puanı; ara sınıflar için başarı notu; ailenin gelir durumu; okuyan kardeş sayısı; oturduğu evin kira veya mülk olması; araç sahibi olup olmaması; birinci derece akrabasının veya kardeşinin MDTO üyesi bir firmada çalışıp çalışmaması; Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi mezunu olup olmaması; ve anne-babasının hayatta /engelli/gazi-şehit olup olmaması gibi kriterlere göre MDTO Burs Programı üzerinden otomatik olarak notlandırılır.
Bu notlama sonrasında verilen yanıtlar adayın beyan ettiği belgeler ile teyit edilir. Adayın beyanı ve göndermiş olduğu belge arasında farklılık var ise aday, aday bursiyer listesinden çıkarılır. Bu nedenle; tüm bursiyer adaylarının online formları dikkatle ve doğru bilgilerle doldurmaları ve yapılan beyana uygun belgeleri sağlamaları gerekmektedir.
Beyanı ve belgeleri uyuşan adaylar Genel Sekreter başkanlığında kurulan Burs Değerlendirme Komisyonunca değerlendirilir. İhtiyaç duyulması halinde Burs Değerlendirme Komisyonu kararı ile adaylarla mülakat gerçekleştirilebilir.
Aday bursiyer listesi Yönetim Kurulu’na sunularak karara bağlanır.
Bursun Süresi ve Ödeme
Madde 10 – Burs ödeme süresi yıllık öğrenim süresi (Ekim-Haziran dönemi) olan 9 aydır. Başarı gösteren öğrencilerin bursları normal öğrenim süresince devam eder. Burslar öğrenciye aylık olarak ve banka aracılığı ile ilgili ayın 15’ine kadar ödenir.
Bursun Kesilme Halleri
Madde 11- Burslar aşağıda belirtilen hallerde kesilir;
➢ Öğrencinin devam etmekte olduğu öğretim kurumundan mezun olması,
➢ Öğrencinin halen devam etmekte olduğu sınıfta başarısız olması (öğrencinin not ortalamasının 4’lük sisteme göre 2’nin altına düşmesi ve/veya önceki dönemlerden toplam iki ve daha çok dersi kalması; sınıf tekrarı yapması durumunda başarısız olarak değerlendirilir),
➢ Öğrencinin değişim programı ile yurt dışına gitmesi,
➢ Öğrencinin öğrenimini dondurması, her ne sebeple olursa olsun öğrenim kurumundan ilişiğinin kesilmesi, ilgili üniversitenin belirlediği asgari başarı ortalamasının altında kalınmasından dolayı gerçekleştirilen bölüm değişiklikleri,
➢ Öğrencinin bulunduğu öğretim kurumunda, geçici veya sürekli okuldan uzaklaştırma/disiplin cezası ile cezalandırılması,
➢ Başvuru formunda yanlış/eksik bilgi beyan ettiğinin tespit edilmesi,
➢ Öğrencinin yüz kızartıcı bir suçtan hüküm giymesi,
➢ Öğrencinin bir kuruluşta daimî personel olarak ücretli görev alması,
➢ Bursun devamı için bursiyerden beklenen bilgi ve belgelerin zamanında ve eksiksiz olarak Odaya iletilmemesi
Burs Alan Öğrencinin Takibi
Madde 12 – Burs alan her öğrenci için Oda’da bir dosya tutulur. Bu dosyalarda müracaat belgeleri, ara sınıfta temin edilen belgeler (ara dönemde öğrencilerin takibi için MDTO tarafından transkript ve öğrenci belgesi talep edilir), yapılan ödemeler, öğrencinin başarı ve genel durumu yer alır.
Bursun devamı için ders yılı başında ve ara dönemde talep edilen belgelerin Odaya zamanında iletilmesinden bursiyer bizzat sorumludur (Hak kaybına uğramamak adına deniz stajına giden öğrencilerin MDTO’ya staj öncesinde staj süresine ve dönüş tarihine ilişkin bilgi vermesi gereklidir). İstenen bilgi ve belgelerin zamanında gönderilmemesi halinde burs sonlandırılır.
Öğrencilerden talep edilen belgelerin yanı sıra, her dönem burs alan öğrencinin bağlı olduğu okul öğrenci işlerine Oda tarafından burs hakkında bilgi yazısı yazılarak öğrencinin mevcut durumunda değişiklik olması (okuldan ayrılması, devamsızlığı, uzaklaştırılması, disiplin takibatı…vb.) halinde bilgi verilmesi istenir.
Yürürlük
Madde 13 – İş bu metin; Oda Yönetim Kurulu’nun 24.09.2019 tarih ve 77 sayılı kararı ile hazırlanan ve Oda Meclisi’nin 24.09.2019 tarih ve 19 sayılı kararı ile yürürlüğe giren yönergenin ikinci revizesi olup, Oda Yönetim Kurulu’nun 12.09.2023 tarih ve 47 sayılı kararı ile güncellenmiş ve Oda Meclisi’nin 26.09.2023 tarih ve 13 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Yönerge 1. revize: Oda Yönetim Kurulu’nun 24.11.2020 tarih ve 142 sayılı kararı ile güncellenmiş ve Oda Meclisi’nin 24.11.2020 tarih ve 32 sayılı kararı ile yürürlüğe girmiştir.
Yürütme
Madde 14 – Dört Sayfa, 14 madde ve bir ekten oluşan bu Yönerge, Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulunca yürütülür.