Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetimi, 6 Şubat depremlerinde ağır hasar gören illerden biri olan Hatay’ın İskenderun ilçesini ziyaret etti. MDTO Meclis Başkanı Jozef Atat, Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu ve Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan MDTO Heyeti ilk olarak İMEAK Deniz Ticaret Odası (İMEAK DTO) İskenderun Şubesi’ni ziyaret ederek geçmiş olsun dileklerini iletti.
MDTO Yönetimi, İMEAK DTO İskenderun Şubesi Meclis Başkanı Suphi Şaşati ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu tarafından karşılandı.
Hizmet binalarının hasar aldığını ve Oda personelinin de depremlerden etkilendiğini anlatan Kutlu ve Şaşati, MDTO Heyetine, deprem sürecinde yapılan çalışmalar, gelen yardımlar ve kentin ihtiyaç duyduğu malzemeler hakkında bilgi verdi. İMEAK DTO İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kutlu, depremde deniz lojistiğinin çok faydasını gördüklerini vurguladı.
Yaşananları üzüntü ile takip etiklerini belirten Lokmanoğlu, İMEAK ve Mersin Deniz Ticaret Odalarının kardeş oda olduklarını, yaraları sarmak adına her zaman yanlarında olacaklarını ve ihtiyaç duyulan her alanda ellerinden geleni yapacaklarını kaydetti.
‘Sıkıntılar var ama atlatacağız’
MDTO Meclis Başkanı Jozef Atat, Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu, Başkan Yardımcısı Bedi Canatan, Yönetim Kurulu Üyeleri Atahan Çukurova, İskender Butros, Bekir Yıldız, Filip Tahinci, Ertuğ Kemal Yılmaz ile Genel Sekreter Kpt. Mesut Öztürk’ten oluşan MDTO Heyeti programları kapsamında daha sonra İskenderun Limanı’nı ziyaret etti. Limak İskenderun Uluslararası Liman İşletmeciliği Genel Müdürü Gündüz Arısoy ile görüşen MDTO Heyeti liman sahasında da incelemelerde bulundu.
6 Şubat’ta gerçekleşen depremlerin ardından liman sahasında çıkan yangın, alınan önlemler ve limanın mevcut durumu hakkında bilgi veren Limak Port Genel Müdürü Arısoy, depremin ardından liman sahasındaki bazı konteynerlerin devrildiğini ve yangın çıktığını, yanan konteynerlerin sahanın tam ortasında konumlandırılmış olması sebebiyle denizdeki römorkörlerin ve karadaki itfaiye araçlarının o mesafede yeterince etkili olamadığını, konteynerlerin yanı sıra bir de istif vincinin yandığını anlattı.
Tamamen yanan konteynerlerin hurdaya ayrıldığını, hasarlı konteynerlerin ise sigorta tespit sürecinin başladığını, hasar tespitlerinin yapılabilmesi için 3.700 konteyneri yere tek kat olarak serdiklerini, bugüne kadar 400’ünün tespitinin yapıldığını, önceliği reefer konteynerlere verdiklerini, kalan konteynerlerin tamamlanmasının 3-4 ayı bulabileceğini belirten Arısoy, tespitlerin iki aşamalı olarak yapıldığını, hasarsız konteynerleri dışarıya çıkarmak için başvuru yapılabildiğini ancak hasarlı konteynerler için ikinci bir tespitin daha gerektiğini, sürecin bu nedenle uzun sürdüğünü söyledi.
Şu anda limanda yük hareketi bulunmadığını bildiren Arısoy, deprem nedeniyle zorlu günler geçirdiklerini ifade ederek ‘Sıkıntılar var ama atlatacağız’ diye konuştu.
Liman Personeli İçin Konteyner Kent Kurulacak
İnşaat ve ekipman işleri, tamir süreçleri ve personelin yaşam konteyneri ihtiyaçları ile aynı anda uğraştıklarını söyleyen Limak Port Genel Müdürü Arısoy, 6 liman personelinin enkaz altında kaldığını, 403 personelin evlerinin hasarlı olduğunu, evleri yıkılan liman personeli için kendi kaynakları ile konteyner kent kurmakta olduklarını anlattı. Arısoy şöyle konuştu:
“Konteynerleri getirip koymakla olmuyor, sistemin tamamen bir kent gibi kurulması lazım. Altyapısını hazırlamanız lazım, temiz su getirmek, pis su giderleri yapmak, elektrik çekmek, konteyner için yatak, ısıtıcı gibi tefrişat temin etmek gerekiyor. Çamaşırhane, yemekhane, okul, kreş ve oyun alanı kurmak gerekiyor. Liman sahasının yanına 300 adet konteyner yerleştireceğiz. Burada toplam 1.200 kişi barınacak. İnsanların 3 öğün yemeğinden, konteynerin elektriğine kadar her şeyi düşünmek zorundayız. Tüm bunlar için uğraşıyoruz. Bir yandan sigorta süreçleri devam ediyor. Bir yandan hurda konteynerlerin bertarafı için uğraşıyoruz.”
Kendi personeli arasında başka kente taşınmayı talep eden çok fazla kişi olmadığını dile getiren Arısoy, “544 personelimiz var, başka yere gitme eğilimi olmadı. Barınma vb ihtiyaçlarını karşıladığınız sürece insanlar şehri terk etmiyor devam etmek için çabalıyor. Çünkü buradaki hayatı silip başka bir yerde hayat kurmak çok zor. Öte yandan buradaki koşullar, iptidai koşullar. 20 metrekare yerde ailece yaşamalarını bekliyorsunuz. Ne kadar devam edebilirler bilmiyorum. Acilen deprem bölgelerinde konut yapılması lazım. Devlet de bunun üzerinde zaten. Konutların ne sürede biteceği ve hangi şartlarda teslim edileceği, insanların burada kalıp kalmayacağını belirleyecek. Kalıcı konutlar hızlı bitirilir ve uygun şartlarda vatandaşa teslim edilirse herhalde devam ederler” ifadelerini kullandı.
İskenderun Bölge Liman Başkanlığı’na Geçmiş Olsun Ziyareti
MDTO Yönetimi, İskenderun Bölge Liman Başkanlığı’nı da ziyaret ederek Liman Başkanı Erdoğan Bayram ile görüştü. Bayram, depremlerin ardından İskenderun Limanı’nda çıkan yangın ve bölgedeki diğer limanların durumu hakkında bilgi verdi.
Depremlerin yarattığı yıkım ve can kayıpları nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını ifade eden MDTO Heyeti; depremlerin ardından bölgedeki yaşam koşullarının oldukça zor olduğunu ve ihtiyaçların karşılanması için ne gerekiyorsa yapmaya hazır olduklarını belirterek, Bölge Liman Başkanı Bayram ve personeline geçmiş olsun dileklerini iletti.