Uluslararası Liman Kentleri Birliği, Web Sitesinde Lokmanoğlu ile Yapılan Röportaja Yer Verdi
Uluslararası Liman Kentleri Birliği (AIVP), web sitesinde Mersin Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu’nun “İnsan sermayesine yatırım” konusunda görüş ve değerlendirmelerini içeren röportaja yer verdi.
Diyalog ve karşılıklı iş birliği ile kentler ve limanlar arasındaki ilişkileri geliştirmek üzere 30 yılı aşkın süredir Fransa’nın La Havre kentinde faaliyet gösteren AIVP dünya genelinde 50 ülkede temsil ediliyor. Kurumun 200’e yakın üyesi bulunuyor.
Gündem 2030 Hedeflerinden Biri: İnsan Sermayesine Yatırım
2030 yılına kadar ulaşmayı planladığı 10 ayrı hedefi ‘Gündem 2030’ adı altında toplayan AIVP, aralarında “İklim Değişikliğine Uyum, Biyoçeşitliliği Korumak, Sağlık ve Yaşam Kalitesi” gibi önemli başlıkların da yer aldığı ve liman kentleri için birer zorunluluk olarak nitelediği bu hedeflerle ilgili çalışmaları dünya çapındaki üyeleri ile paylaşmak amacıyla bir dizi çalışma yürütüyor.
AIVP, geçtiğimiz günlerde, söz konusu hedeflerden biri olarak belirlenen “Liman Kentlerinde İnsan Sermayesine Yatırım” konusunda MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu’nun görüşlerine yer verdi.
Kentsel İşler Stratejik Danışmanı Denis Davoult imzasını taşıyan röportaj, kurumun web sitesinde İngilizce, Fransızca ve İspanyolca olmak üzere 3 dilde yayınlandı.
Verdiği röportajda Davoult’un sorularını yanıtlayan Lokmanoğlu, başarının ardındaki en önemli faktörün insan kaynağı olduğuna inandığını belirterek, Oda personelinin mesleki donanımlarını ve motivasyonlarını yükseltmek amacıyla düzenledikleri eğitimlerin yanı sıra denizcilik sektörünün eğitim ihtiyacını karşılamak amacıyla hayata geçirdikleri eğitim programları hakkında da bilgi verdi.
Mersin’in denizcilik potansiyeli son derece yüksek bir kent olduğuna değinen Lokmanoğlu, MDTO’nun sektörün ihtiyacı olan eğitimli insan kaynağının yetiştirilmesi için, geleceğin denizcilerini yetiştiren eğitim kurumlarını gerek donanım gerekse denizcilik kökenli eğitmen ihtiyaçlarını karşılamak üzere desteklediğini söyledi. Lokmanoğlu ayrıca üretim ve hizmetleri ile ülke ekonomisine önemli katkılar sunan deniz taciri üyelerinin bilgi, beceri ve uygulama yeterliliklerini yükseltmek amacıyla ihtiyaç duyabilecekleri alanlarda (STCW Eğitimleri, Gemi Acenteliği, Lojistik ve Yabancı Dil Eğitimleri, IMDG Kod, Fumigasyon, Draft Sörvey vb.) eğitim programları ve seminerler düzenlediklerini de kaydetti.
Denizciliğin hem ticari açıdan hem de eğitim açısından uluslararası kurallarla yönetildiğini ve sektörün Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) belirlediği konvansiyonlar, politikalar, regülasyonlar ve güvenlik kodları çerçevesinde yönlendirildiğini hatırlatan Lokmanoğlu, MDTO’nun ülkemizde ulusal denizcilik mevzuatı ile uluslararası kuralların uygulanmasından sorumlu olan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na denizcilik eğitimi de dahil olmak üzere çeşitli konularda görüş ve önerilerini aktardığını, Bakanlık bünyesinde oluşturulan Gemi Acenteliği Eğitim Komisyonu ile Denizcilik Koordinasyon Komisyonuna temsilci gönderdiğini ve bu çerçevede uluslararası gelişmelerin ve programların denizcilik sektörüne yansıtılması ile belgelendirme ve yenileme eğitimlerinin içereceği konuların sektörün ihtiyaçlarına göre belirlenmesi süreçlerine katkı sunduklarını söyledi.
Bu komisyonlarda yürütülen çalışmaların sektörün yönelimlerinin ve geleceğe yönelik gereksinimlerin belirlenmesi açısından yol gösterici olduğuna dikkat çeken Lokmanoğlu eğitim içeriklerinin tespitinde üniversiteler, akademisyenler ve sektör profesyonelleri ile kurulan iş birliklerinin ve yürütülen ortak çalışmaların yanı sıra üyelerden gelen taleplerin de belirleyici olduğunu kaydetti.
Açıklamasında MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile inşası devam eden Mersin Üniversitesi MDTO Denizcilik Fakültesi’ne ilişkin bilgiler paylaşan Lokmanoğlu, bilimsel bilgi üretiminin önemine inandıklarını, araştırma ve eğitim kurumlarını denizcilik sektörünün önemli aktörlerinden biri olarak gördüklerini vurgulayarak, Oda’nın kuruluşundan itibaren başta bölgemizdekiler olmak üzere üniversiteleri desteklediklerini, onlarla diyalog, etkileşim ve iş birliği içerisinde olduklarını, birçok konuda üniversitelerden danışmanlık hizmeti aldıklarını, kentte denizcilik bilincinin ve kültürünün oluşturtulması adına üniversitelerle pek çok etkinlik ve proje yürüttüklerini ifade etti.
MDTO Yönetim Kurulu Başkanı Cihat Lokmanoğlu’nun AIVP’e verdiğin röportajına tamamına https://www.aivp.org/en/newsroom/mersin-turkey-human-capital-as-a-key-asset/ adresinden ulaşabilirsiniz.