Mersin Limanı’nda yaşanan sorunlar ve çözüm önerileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen toplantıda tüm paydaşların katılımıyla değerlendirildi. Toplantıya Mersin Deniz Ticaret Odası’nı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, Meclis Başkan Yardımcısı Ayla Harp ve Genel Sekreter Fuat Gedik katıldı.
MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır’ın moderatörlüğündeki toplantıya, ilgili meslek komitelerinin meclis üyeleri ile kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı. Göreve yeni başlayan MIP Mali İşler Direktörü (CFO) Erdal Tonguç ve beraberindeki grup müdürleri de toplantıda yer alarak sektör temsilcilerinin talep ve önerilerini dinledi.
Toplantıda, maliyetler, operasyonel süreçlerde yaşanan aksaklıklar ve hizmetlerin daha hızlı ve verimli yürütülmesine yönelik beklentiler gündeme geldi. Katılımcılar, sorunların çözülmesinin hem iş kayıplarını önleyeceğini hem de Mersin Limanının rekabet gücünü artıracağını dile getirdi.
“Limanla şehrin birlikte büyümesini sağlamalıyız”
Toplantının açılışında konuşan MTSO Başkanı Hakan Sefa Çakır, dile getirilen taleplerin yalnızca Mersin iş dünyasına ait olmadığını belirterek, limanı kullanan Adana, Konya, Gaziantep başta olmak üzere bölgedeki birçok ilin ortak beklentilerini yansıttığını söyledi.
Mersin Limanı’nın kentin ticari kimliğinin temelini oluşturduğunu ifade eden Çakır, “Türkiye’nin en büyük limanlarından birine sahip olmanın avantajları kadar sorumlulukları da var. Zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaşılması mümkündür. Önemli olan bu sorunları tüm paydaşlarla birlikte konuşarak kalıcı çözümler üretmektir” diye konuştu.
Bir yükün Mersin yerine başka bir limana yönelmesinin sadece limanın değil, nakliyeciden gümrük müşavirine, lojistik firmalarından üreticiye kadar birçok kesimin kaybı anlamına geldiğini kaydeden Çakır, yüklerin yurt dışındaki alternatif limanlara kaymasının ise Türkiye ekonomisine zarar vereceğini ifade etti.
Toplantıda söz alan MDTO Yönetim Kurulu Üyesi Atahan Çukurova, yüksek liman ücretlerinin kullanıcıları zorladığına dikkat çekerek özellikle pencere sisteminden alınan ücretleri eleştirdi. Kısa süre önce MDTO heyetinin Antwerp’e düzenlediği teknik geziye atıfta bulunan Çukurova, Mersin Limanı’nı işleten PSA’nın, Antwerp Limanı’ndaki büyük konteyner terminallerini de işlettiğini hatırlattı. Terminal işletmecisi aynı şirket olmasına rağmen Antwerp’teki pencere uygulamasında kullanıcılardan hiçbir ücret talep edilmezken, Mersin’de bu sistemin ücretli olmasına tepki gösterdi. Limanın enerji katkı payı tarifesini de gündeme getiren Çukurova, kademeli olarak belirlenen bu ücretlerin petrol fiyatlarına endekslenmesini eleştirerek, petrol fiyatları düşse dahi bu payın azalmayacak olmasının anlamsız olduğunu ifade etti. MDTO Meclis Başkan Yardımcısı Ayla Harp ise limanda yaşanan sıkışıklık ve uzun bekleme süreleri üzerinde durdu. Randevu alma sürelerinin giderek uzadığına ve geç randevu verildiğine işaret eden Harp, liman operasyonlarında yaşanan sorunların çözümü noktasında MIP tarafında muhatap bulamamaktan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.
“Diyalog ve iş birliğimiz sürecek”
Toplantıda sektör temsilcilerinin talep ve beklentilerini dinleyen MIP CFO’su Erdal Tonguç ise göreve yeni başlaması nedeniyle konulara yeni hakim olduğunu belirtti. Paydaşlarla iletişime büyük önem verdiklerini ifade eden Tonguç, dile getirilen tüm taleplerin ilgili birimler tarafından değerlendirileceğini ve MIP’nin görev ve yetki alanı çerçevesinde gerekli iyileştirme çalışmalarının ele alınacağını söyledi.
Mersin Limanı’nın bölge ekonomisi açısından taşıdığı stratejik önemin farkında olduklarını vurgulayan Tonguç, sektör temsilcileriyle diyalog ve iş birliğini sürdürmeye devam edeceklerini kaydetti.
Toplantı, sektör temsilcilerinin görüş ve önerilerinin alınmasının ardından çözüm odaklı değerlendirmelerle sona erdi. (İHA)









