Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Deniz Ticaret Odaları Konseyi, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Ankara’daki TOBB İkiz Kuleler’de bir araya geldi. Toplantıya, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar ile konsey üyeleri katıldı.
Mersin Deniz Ticaret Odası’nı (MDTO) temsilen Meclis Başkanı Jozef Atat, Yönetim Kurulu Üyeleri Bedii Canatan, Atahan Çukurova, Bekir Yıldız, Filip Tahinc, Ertuğ Kemal Yılmaz ve Genel Sekreter Kpt. Mesut Öztürk katılım sağladı. Toplantıda, denizcilik sektörünün sorunları ve çözüm önerileri ilgili bakanlara aktarıldı.
Hisarcıklıoğlu’ndan Türk Denizciliğine Övgü
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, toplantının açılış konuşmasında, Deniz Ticaret Odaları Konseyi’nin hükümetle yaptığı istişarelerin olumlu sonuçlar doğurduğunu belirterek, Türk gemi inşa sanayisinin dünyadaki konumuna vurgu yaptı. Tersane kira sürelerinin uzatıldığını ve yat limanı kapasitesinin artırıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türk sahipli gemi filosunun dünya sıralamasında 11. sıraya yükseldiğini belirtti. “Türk denizciliği, ülkemizin yıldız sektörlerinden biri olarak büyük bir ivme yakaladı” dedi.
Hisarcıklıoğlu ayrıca, küresel ticaretin büyük bir bölümünün deniz yolu taşımacılığı ile gerçekleştiğine dikkat çekerek, “Artan ticaret hacminden daha fazla pay alabilmek için gemi inşa sanayimizi ve deniz filomuzu güçlendirmeli, koster filomuzu yenilemeliyiz” ifadelerini kullandı.
Bakan Kurum: Denizleri Koruyacağız
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Türkiye Yüzyılı Vizyonu çerçevesinde denizlerin korunması için hayata geçirilecek projelerden bahsetti. Kurum, Sürdürülebilir Mavi Ekonomi Planı ve Deniz Saha Planlaması’nı uygulamaya koyacaklarını, deniz canlılarını koruyacak ve atıkların denize deşarjını önleyecek projelerin tüm denizlerde yaygınlaştırılacağını söyledi.
Ünüvar’dan Yeşil Dönüşüm Vurgusu
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Durmuş Ünüvar, denizcilik sektörünün yeşil dönüşüm sürecine destek olacaklarını ifade etti. Ünüvar, kıyılarımızın güvenli ve modern deniz yapılarıyla donatıldığını belirterek, “Deniz ulaşımını teşvik ettik, gemi takip ve kontrol sistemleri kurarak seyir ve çevre emniyetini tesis ettik” dedi.
MDTO’dan Öne Çıkan Talepler
MDTO temsilcileri, toplantıda Mersin’in ana konteyner limanı ve tersane ihtiyacını gündeme getirdi. Bölgenin artan ticaret hacmine yanıt verebilmek adına konteyner limanının yatırım planına bir an önce alınması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, deniz kirliliği cezalarının gemi tonajına göre değil, kirliliğin büyüklüğüne göre verilmesi gerektiğini vurgulayarak, uluslararası standartlara uygun bir sistem talep ettiler.
Doğu Akdeniz’de bir tersane ihtiyacının önemine dikkat çeken MDTO temsilcileri, Akdeniz Taşucu Gemi Sanayi A.Ş. (AKTER) tarafından planlanan tersane projesinin hızlandırılması için devlet desteği talebinde bulundu. Projenin hayata geçmesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri’ne ve uluslararası denizcilik sektörüne hizmet verilecek önemli bir altyapının oluşturulacağı ifade edildi.