''Jeopolitik Bozulma Üzerine Yeni Bölgesel Dinamikler, Temiz Gemi Geleceğine Geçiş Konferansı'' İstanbul’da Yapıldı
”Jeopolitik Bozulma Üzerine Yeni Bölgesel Dinamikler- Temiz Gemi Geleceğine Geçiş Konferansı” IBIA ve İMEAK Deniz Ticaret Odası iş birliğinde gerçekleştirildi. Konferansın sunuculuğunu Energy Petrol CEO’su, IBIA Yönetim Kurulu Üyesi ve Deniz Ticaret Odası Bunker Komitesi Başkanı Mustafa Muhtaroğlu ile IBIA Direktörü ve IMO Temsilcisi Unni Einemo üstlendi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetimi ile denizcilik sektöründen çok sayıda davetlinin katıldığı konferansa Mersin Deniz Ticaret Odası adına Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yıldız katıldı.
Toplantının açılış konuşmalarını İMEAK Deniz Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Şadan Kaptanoğlu ile Denizcilik Genel Müdürlüğü Deniz Çevresi ve Turizm Daire Başkanı Özer Özbey tarafından yapıldı. Şadan Kaptanoğlu “Denizcilik sektöründe büyük fırsatlara sahibiz. Geleceğimizi daha iyi yerlere ulaştırmak için hep birlikte çalışmalıyız. Gemiyi tek başına düşünmemeliyiz. Tersane, gemi inşa gibi her alt başlık ayrı ayrı değerlendirilmeli. Ortak paydada buluşmalı ve bu konuda çalışmalar yapmalıyız. Deniz taşımacılığının önemi dünya genelinde pandemi sürecinde çok daha iyi anlaşıldı. Denizcilik sektörünün gündemi her geçen gün değişiyor. Önemli gündem maddelerinden biri de 2050 yılına kadar karbondan arındırma süreci. Değişen dünya ticaretine uyum sağlayabilmek, emisyon oranlarının düşürülmesi, alternatif enerji kaynaklarına geçilmesi gibi konular çok önemli hale geldi” diye konuştu.
Etkinlik kapsamında düzenlenen Yeni Bölgesel Dinamikler isimli panelde, son aylardaki jeopolitik olayların; küresel petrol, nakliye ve bunker pazarlarında büyük bir aksama yarattığına dikkat çekilerek bu aksaklıkların kısa ve uzun vadeli etkileri ve ile özellikle Türkiye, Karadeniz ve Akdeniz’i nasıl istikrarsızlaştırdığı tartışıldı.
İkinci oturumda Temiz Nakliye ve Dekarbonizasyon MARPOL Ek VI ve Yeni Düzenlemeler kapsamında belirlenen Emisyon Kontrol Alanları (ECA) konuşuldu. Şu anda IMO tarafından değerlendirilmekte olan Akdeniz ECA önerisi ve bunun bölgesel bunker endüstrisi üzerindeki etkilerinin tartışıldığı oturumda ayrıca IMO’nun 2030 ve 2050 hedeflerine yönelik ilerleme ve muhtemel ilave düzenlemeler değerlendirildi.
SOx ve NOx gibi hava kirleticilerinin emisyonlarını azaltma ihtiyacı, sektörü şimdiden daha temiz yanan yakıtlara doğru yönlendiriyorken, ileride karbonsuzlaştırma hareketinin etkisi daha da büyük olacağı öngörülüyor. 3. oturumda gerçekleştirilen panelde şu anda hangi alternatif yakıtların tercih edildiği, LNG’nin ne kadar süre resmin bir parçası olarak kalacağı, ilk büyük sıfır karbonlu kargo gemilerini ne zaman göreceğimiz ve bu gemilerin çoğunluk haline gelmesinin ne kadar zaman alacağı gibi sorulara cevap arandı. Endüstri uzmanları, önümüzdeki yıllarda neler beklememiz gerektiğini, yeni yakıtların motorlarda nasıl çalışacağını ve sıfır karbona geçiş için ne gibi hazırlıkların yapılması gerektiğini anlattı.
Uluslararası Bunkerciler Birliği (IBIA) tarafından düzenlenen organizasyon gala yemeği ile sona erdi.