Kariyer Günleri, Sektör Profesyonellerini Öğrencilerle Buluşturdu
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Denizcilik Fakültesi tarafından düzenlenen “Kariyer Günleri” etkinliği Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.
Denizcilik ve lojistik sektörü temsilcileriyle öğrencileri bir araya getirmek amacıyla düzenlenen Kariyer Günleri etkinliğinin açılışına MEÜ. Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Arıöz, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünal Ay, KKTC Mersin Başkonsolosu Zalihe Mendeli, Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Yıldız, MDTO Genel Sekreteri Kaptan Mesut Öztürk, akademik personel, öğrenciler ve sektör temsilcileri katıldı.
“Türkiye’nin en büyük denizcilik fakültesi binasını Üniversitemize kazandırmak üzereyiz”
MEÜ. Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin dinletisi ve gösterileriyle başlayan etkinliğin açılışında konuşan MEÜ Rektörü Prof.Dr. Ahmet Çamsarı bu yıl üniversitenin kuruluşunun 30. yılını kutladıklarını ve Mersin Üniversitesi’nin her geçen gün büyüyen büyük bir aile olduğunu söyledi. Göreve başladıklarında öncelik verdikleri alanlardan birinin denizcilik olduğunu söyleyen Çamsarı, üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede, denizcilik sektörüne daha çok önem verilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Bu kapsamda biz de hem MTSO hem de MDTO ile çok güzel bir diyalog kurduk ve önemli kararlar aldık. İnşaatı bitme noktasına gelen denizcilik fakültesi binamız da bu kararlar arasında en önemlisi. Altyapısı en sağlam, laboratuvarları en donanımlı, Türkiye’nin en büyük denizcilik fakültesi binasını Üniversitemize kazandırmak üzereyiz. Bu öğrencilerimiz, ilimiz ve ülkemiz için çok önemli.” dedi.
Denizcilik alanındaki kariyer toplantılarının meslekte yıllarını geçiren insanlarla öğrencileri bir araya getirdiğini, bu sayede de öğrencilerin gelecek planlarını çizdiğini ifade eden Çamsarı, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletti.
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Genel Sekreteri Kpt. Mesut Öztürk ise konuşmasında denizcilik sektörüne, Mersin’deki denizcilik faaliyetlerine ve MDTO’nun çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
“Kent ekonomisinin lokomotifi denizcilik sektörüdür”
Mersin’in ekonomik gücünün, sahip olduğu limana ve deniz ticaretine dayandığını söyleyen Kaptan Öztürk, kentin sahip olduğu kıyı tesisleri ile büyük bir denizcilik potansiyeli olduğunu, kent ekonomisinin lokomotifi durumundaki denizcilik sektörünün bağımsız bir deniz ticaret odası ile temsil edilmesinin önemli olduğunu vurguladı. Öztürk Mersin’de 10 ayrı meslek dalında 500’ün üzerinde deniz taciri firmanın MDTO üyesi olduğu bilgisini verdi.
Denizciliğin küresel düzeydeki siyasi ve ekonomik gelişmelerden en hızlı etkilenen sektörlerden biri olduğuna dikkat çeken Öztürk, günümüzün artan rekabet ortamında deniz tacirlerini gerek mevzuat gerekse ekonomik gelişmeler hakkında hızlı ve doğru bilgilendirmenin daha da önemli hale geldiğini, bu kapsamda deniz ticaret odalarının ve kentimiz özelinde de Mersin Deniz Odası’nın bu noktada önemli bir sorumluluk üstlendiğini, Oda’nın ulusal ve uluslararası kurallarla yönetilen denizcilik mesleği ile ilgili son gelişmelerin, çıkan yasaların, değişen yönetmeliklerin üyelere doğru şekilde aktarılmasını sağladığını bildirdi.
MDTO’nun ilgili bakanlıklarla çalışmalar yürüttüğünü, sektörde yaşanan sıkıntılara TOBB ve bakanlıklar nezdinde çözüm aradığını, mesleki faaliyetleri kolaylaştıracak ya da sektörde yaşanan problemleri giderecek mevzuatın çıkarılması için çalıştığını dile getiren Kaptan Öztürk, “Liman kapısından içeri adım attığınızda 11 ayrı bakanlığı ilgilendiren durum ve olaylarla karşılaşırsınız. İşte bizler tüm o bakanlıklarla, sorunların çözümü konusunda çalışmalar gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.
MDTO’nun Eğitim Yatırımları
Denizcilik eğitiminin Mersin’in yüksek denizcilik potansiyeline güç katacak ve denizcilik bilincinin gelişmesine katkı sağlayacak en önemli sacayaklarından biri olduğu değerlendirmesini paylaşan Öztürk, MDTO’nun eğitim yatırımlarına ilişkin bilgi verdiği konuşmasında Oda’nın MEÜ. Denizcilik Meslek Yüksek Okulu’na simülasyon desteği sağladığını, MDTO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ni eğitim sistemimize kazandırdığını ve son olarak MEÜ. Denizcilik Fakültesi binasının inşasını üstlendiğini, tüm bunların yanı sıra uzun süredir başarılı ve ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitim bursları ile desteklendiğini ifade etti.
“Eğitim bursları MDTO’nun 30 yıllık geleneğidir”
Eğitim burslarının MDTO’nun 30 yıllık geleneği olduğunu ifade eden Öztürk, burs verilecek ihtiyaç sahiplerinin büyük özen ve hassasiyetle seçildiğini belirterek Oda’nın geçtiğimiz yıl 95 bursiyere toplam yaklaşık 590 bin TL eğitim desteği verildiğini kaydetti.
Oda’nın son ve en büyük eğitim yatırımı olan MEÜ. Denizcilik Fakültesi binasının güncel durumuna ilişkin bilgiler aktaran Kpt. Mesut Öztürk, fakültenin kaba inşaatının tamamlandığını belirterek ince inşaata kısa süre içerisinde başlanacağını bilgisini verdi.
Denizciliğin, uluslararası kurallarla ve kurumlarla yönetilen bir sektör olduğunu hatırlatan Öztürk, IMO’nun STCW konvansiyonunun denizcilik eğitim ve öğretimininim standartlarını belirlediğini, eğitim kurumlarının, doğrudan IMO tarafından öngörülmekte olan kadro, tesis ve eğitim destek yardımcılarını buna uygun olarak geliştirmek yükümlülüğü bulunduğunu belirterek “Gerek Odamızca yaptırılan denizcilik meslek lisesi, gerekse inşasını üstlendiğimiz denizcilik fakültesi bu gereklilikler doğrultusunda hassasiyetle planlanmıştır” diye konuştu.
Öztürk’ten Öğrencilere Tavsiyeler
Konuşmasının sonunda denizcilik eğitimi alan öğrencilere seslenen Öztürk, “Eğitimlerinizi tamamlayıp kariyer basamaklarını tırmanmaya başladığında çok önemli sorumluluklar üstleneceksiniz. Dünya denizlerinde ülkemizi temsil etmenin, bayrağımızı dalgalandırmanın onurunu ve ayrıcalığını yaşayacaksınız. Lütfen şunu unutmayınız; iyi yetişmiş, nitelikli bir denizciye dünyanın her yerinde, her gemide ve kara tesisinde ihtiyaç vardır. Bu yüzden hep doğru ve iyi olanı hedefleyip, her ne yapıyorsanız en iyisini yapmaya çalışınız. Hepinize parlak bir gelecek, başarılı bir meslek hayatı diliyorum. Pruvanız neta, rüzgarınız kolayına olsun” ifadelerini kullandı.
Etkinliğin açılışında konuşan MEÜ. Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. İzzettin Temiz de, fakülteleri ve eğitim öğretim faaliyetleri hakkında bilgi verdi.