MERSİN DENİZ TİCARET ODASI
MERSİN CHAMBER OF SHIPPING

Hakkımızda

  • Ülkemizde deniz ticaret odalarının kuruluşuna yönelik yasal düzenleme 5590 sayılı Kanun ile 1981 yılında yapılmış ve önce 1982’de İstanbul’da kurulan ilk Odadan sonra, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın 13.03.1989 tarih ve 12521 sayılı onayları ile Mersin Deniz Ticaret Odası kurulmuştur.

    01.06.2004 tarih ve 25479 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu hükümlerine tabi olan Mersin Deniz Ticaret Odası ; üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak ve mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, denizcilik mesleğinin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, ve mensuplarının birbirleri ile, yurtiçi ve yurtdışındaki muhatapları ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere  meslek disiplini, ahlak ve dayanışmayı korumak ve yasada yazılı hizmetleri görmek amacıyla kurulmuş “Kamu Kurumu Niteliğinde Tüzel Kişiliğe Sahip Meslek Kuruluşu’dur.

    Türkiye’nin bağımsız iki deniz ticaret odasından biri olan Oda’nın yetki alanı Mersin il sınırları olup, yetki alanında birçok kıyı tesisi bulunmaktadır.
      Bu kıyı tesisleri;

    • Mersin Serbest Bölge İşleticisi Limanı,
    • Mersin-Ataş Akaryakıt Terminali,
    • Mersin Poaş – Nato Akaryakıt Terminali,
    • Karaduvar Akpet Petrol Yakıt Şamandırası,
    • Kazanlı Opet Petrol Yakıt Şamandırası,
    • Kazanlı Altınbaş Petrol Yakıt Şamandırası,
    • Karaduvar Savka Açıkdeniz Platformu,
    • Kazanlı Nergis (Balpet) Yakıt Şamandırası,
    • Kazanlı Euroil Petrol Yakıt Şamandırası,
    • Adanalıoğlu Enerji Petrol Yakıt Şamandırası,
    • AdanalıoğluEuroil Petrol Yakıt Şamandırası,
    • Ceyport Taşucu Limanı,
    • Taşucu Belediye İskelesi,
    • YeşilovacıkMedcem (Çimento) Limanı,
    • Anamur Belediye İskelesi’dir.

    Ayrıca bölgemizde bulunan Mersin Marina ve Erdemli Kumkuyu Marinası, balıkçı barınakları (Karaduvar, Erdemli, Taşucu, Yeşilovacık, Aydıncık ve Bozyazı) gibi kıyı tesisleri de Odamızın faaliyet alanında bulunan diğer tesislerdir.

    1989 yılında kurulan Mersin Deniz Ticaret Odası, 1989-1992 yıllarında İstiklal Caddesi’nde bulunan Mersin Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği’nin Sülün İşhanı’ndaki ofisinde hizmetlerini yürütmüş, daha sonra 2002 yılına kadar Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Hizmet Binasının ikinci katında hizmet vermiştir. 11 Mayıs 2002 tarihinde kendi binası olan “Pirireis Mah. İsmet İnönü Bulvarı No:45, Yenişehir, Mersin” adresine taşınan Odamız, o tarihten bu yana aynı adreste hizmetine devam etmektedir. Öncelikle denizcilik sektörüne yönelik hizmetler veren Odamız, Mersin’de eğitim, kültür ve sanat, spor vb. konularında da yürütülen etkinliklere destek sunmakta, sosyal ve kültürel faaliyetlerde bulunmaktadır.

    Denizcilik eğitimleri başta olmak üzere eğitim destekleri, kuruluşundan bu yana Odamızın öncelikli konuları arasında yer almıştır. 2009 yılında Odamızca inşaatı tamamlanan ‘Mersin Deniz Ticaret Odası Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi eğitim malzemelerini temin edilerek İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne teslim edilmiş ve 2009-2010 eğitim döneminde hizmete açılmıştır. Odamızın adını taşıyan liseye o tarihten sonra da desteğe devam edilmiş, verilen eğitimin kalitesini artırmak amacıyla çalışmalar yürütülmüştür. Odamız halihazırda TOBB, Milli Eğitim Bakanlığı ve TOBB ETÜ arasında imzalanan protokol kapsamında MDTO MTAL’nin hamiliğini sürdürmektedir.

    Denizcilik eğitimine verilen destekler yüksekokul ve fakülteyi kapsayacak şekilde sürdürülmüş, Mersin Üniversitesi Denizcilik Fakültesi ve Mersin Üniversitesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu’nun malzeme ve eğitim yönünden desteklenmesine devam edilirken, 2020 yılında Fakültenin donanım ve eğitim kapasitesinin artırılması ve ülke genelinde tercih edilen bir bölüm olmasını desteklemek amacıyla Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampüsü içerisinde yeni bir bina inşaatına başlanmıştır.  2022 yılı itibariyle kaba inşaatı tamamlanan Odamızın adını taşıyacak Mersin Üniversitesi Mersin Deniz Ticaret Odası Denizcilik Fakültesi’nin 2024 yılında Mersin Üniversitesi’ne teslim edilmesi hedeflenmektedir.

    Odamızca eğitime verilen destekler kapsamında denizcilik bölümü ağırlıklı olmak üzere yükseköğretim öğrencilerine burs desteği sağlanması, çatı kuruluşumuz TOBB koordinasyonunda kırtasiye ve donanım desteği de bulunmaktadır. Ayrıca denizi ve denizciliği sevdirmek amacıyla Odamızca çeşitli faaliyetler sürdürülmekte, yüzme, yelken gibi deniz sporlarında Mersin’in ve ülkemizin başarısını artırmak amacıyla destekler sunulmaktadır. Deniz çevresine yönelik etkinlik ve eğitimlere katılarak bilgilendirme ve bilinçlendirme sağlanmaktadır. Bu kapsamda Sahil Güvenlik Komutanlığı ile iş birliği yapılmakta, bu alanda faaliyet gösteren diğer Sivil Toplum Kuruluşları ve gönüllü oluşumlarla (TURMEPA, Slow Fish vb), eğitimler ve deniz temizliği faaliyetleri planlanarak uygulanmaktadır. Deniz sporları alanında, Yiğit Aslan isimli yıldızlar kategorisindeki başarılı yüzücüye 5 yıl boyunca destek sağlanırken, 2020 yılından bu yana da genç sporcu Miray Ulaş’a destek sağlanmaktadır.

    Kentte denizciliğin tanıtılması adına 2011 yılında Mersin Deniz Müzesi’nin kuruluşuna katkı veren Odamız, müzeye desteğini sonraki yıllarda da sürdürmüştür. Ertuğrul Projesi kapsamında 1890 yılında Japonya’da batan Ertuğrul Firkateyninden çıkarılan eserler, Odamız girişimleriyle Nisan 2016 tarihinden itibaren Mersin Deniz Müzesinde kalıcı olarak sergilenmektedir. Kentin sosyal ve kültürel hayatına da katkı sunan Odamız, Mersin Kültür Merkezi, Mersin Diyabet Hastanesi, Mersin Üniversitesi Hastanesi gibi, sağlık ve kültür merkezlerinin inşaatlarına ve teknik malzeme ihtiyaçlarına destek sağlamış, Mersin Müzik Festivali, Mersin Narenciye Festivali gibi kentin adını taşıyan etkinliklere de katkı sunmuş ve sunmaya devam etmektedir.

    Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği A.Ş.