AKUT’tan MDTO Üyelerine Deprem Bilinçlendirme Semineri
Mersin Deniz Ticaret Odası üyeleri ile personeli Deprem Bilinçlendirme Semineri’ne katıldı. Videokonferans yöntemiyle gerçekleştirilen seminerde AKUT eğitmenlerinden Adem Ceran, katılımcılara deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
Afetlerin doğal olaylara bağlı olarak gerçekleşenler ve insan eliyle gerçekleşenler olarak iki başlık altında incelendiğini söyleyen Ceran, depremlerin ilk kategoriye girdiğini; yangın, dere yatağındaki yapılaşma gibi unsurların ise ikinci kategoriye örnek oluşturduğunu anlattı.
“Dünyadaki tsunamilerin yüzde 8’i Akdeniz’de gerçekleşiyor”
Depremlerin tektonik, volkanik, çöküntü ve tsunami olmak üzere türleri bulunduğunu bildiren Ceran, Türkiye’de en çok tektonik depremlerin meydana geldiğini, ‘ülkemizde tsunami olmaz’ algısının yanlış olduğunu ve dünyadaki tsunamilerin yüzde 8’inin Akdeniz’de gerçekleştiğini ifade etti.
“Depremde zarar görmemenin altın kuralı sağlam evlerde oturmaktır”
Depremde zarar görmemenin altın kuralının afete dirençli yapılarda oturmak olduğunu vurgulayan Ceran, “Sağlam evlerde oturmuyorsanız, bundan sonraki her aşamada şans faktörü devreye giriyor demektir” şeklinde konuştu.
Yaşadığımız binaların düzenli bakım gören, farklı bir amaçla kullanılmayan, proje dışı tadilat yapılmamış, yönetmeliklere göre tasarlanmış, mühendislik hizmeti almış, ruhsata/iskana sahip binalar olması gerektiğini belirten Ceran, depremde zarar görmemek için evlerde kullanılmayan tehlikeli maddelerin ve eşyaların evlerde tutulmaması, kapı arkasındaki halı, ütü masası veya dolaptaki ağır eşyaların yerlerinin değiştirilmesi, tahliye sırasında yolu kapatabilecek veya devrilebilecek eşyaların sabitlenmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Ev, iş yeri gibi yaşam alanlarında tahliye hazırlığı/planlaması yapılması ve hatta bu planın tatbikatlarla desteklenmesi gerektiğine dikkat çeken Ceran, böyle bir planlamanın deprem anında yaşanan paniği azaltabileceğini belirtti.
“Uluslararası standartlarda depremzedelere yardımın 3 güne kadar gelebileceği kabul edilir” diyen Ceran, deprem çantalarının buna göre hazırlanması gerektiğini belirtti.
Deprem sırasında bina içinde ve bina dışında yapılması gerekenler hakkında konuşan Ceran, bina içinde koltuk ya da masa gibi eşyaların altlarına değil yanlarına çökerek yaşam üçgeni oluşturacak şekilde “Çök-Kapan-Tutun/Yat-Korun-Tutun” hareketi ile baş ve boynun korunması gerektiğini ve pencerelerden atlamanın, asansörleri kullanmanın doğru olmadığını belirterek, bina dışında ise ağaçlardan, enerji nakil hatlarından ve binalardan uzaklaşmak gerektiğini kaydetti.
Deprem sonrası ilk dakikalarda yangın, gaz kaçakları, elektrik kabloları vb. ikincil risklere karşı dikkatli olmak gerektiğine değinen Ceran, binayı terk etmeden önce vakit varsa tesisatların kapatılması ve kapıların kilitlenmesi gerektiğini vurguladı.
“İletişim ve ulaşım önceliğini ilkyardıma ihtiyacı olanlara verin”
Depremden sonra telefonların meşgul edilmemesi gerektiğini söyleyen Ceran, iletişim ve ulaşım önceliğini ilkyardım ihtiyacı olanlara vermek gerektiğini belirterek “İyi olduğunuzu haber vermek için sizden farklı bir bölgede olan tek kişiyi (irtibat sorumlusu) arayın, sizi merak edebilecek diğer kişilere bu kişinin ulaşmasını sağlayın. Enkaz altında kalanlara konuşabilme şansı vermek için hatları meşgul etmeyin” uyarısında bulundu.
Ceran sunumun sonunda katılımcıların sorularını cevapladı.