26 Ağustos 1922 sabahı başlayan Büyük Taarruz ile bu tarihten dört gün sonra 30 Ağustos 1922 tarihinde gerçekleşen Başkomutanlık Meydan Muharebesi vatan topraklarındaki emperyalist işgali sona erdiren iki büyük çarpışmadır.

Kurtuluş Savaşımızın kesin bir zaferle sonuçlanmasını sağlayan her iki muharebenin de arkasında zeka, cesaret ve inanç yatmaktadır.

Malumlarınız olduğu üzere, ulusumuzu zafere taşıyacak olan taarruz kararı, kuvvet komutanlarımızın, işgal kuvvetlerinin dikkatini çekmeden toplanabilmesi için organize edilen ve ordu birlikleri arasında gerçekleştirilen bir futbol turnuvasında alınmış, Türk ordusunun herhangi bir harekat planı olmadığı algısını yaratmak üzere ajanslara Çankaya Köşkü’nde şehrin ileri gelenlerine bir çay partisi verileceği haberi geçilmiştir.

İşgalci güçleri oldukça eğlendirse de esasen kendilerini yanıltmak üzere alınan bu taktik kararlar, Ulu Önderimizin stratejik dehasını ve ileri görüşlülüğünü ortaya koymaktadır. Final maçında alınan taarruz kararının ardından her iki muharebede cesurca uygulanan savaş planı Mustafa Kemal Paşa etrafında kenetlenen ordumuzu zafere ulaştırmış, topraklarımız işgalden tamamen arındırılmıştır.

Atatürk’ün oluşan yıkımı tarif etmek için “mahşer yerine benziyordu” dediği savaş alanlarında canlarını cesurca feda eden şehitlerimize, bu toprakları vatan, bugünü bayram kılanlara minnet borçluyuz.

Kurtuluş Savaşı’mızın zaferle sonuçlandığını müjdeleyen 30 Ağustos tarihi, ulusal tarihimizin en önemli dönüm noktasıdır. Bu tarihin, yalnız ulusumuz için değil dünya için de önemli sonuçları olmuştur. Zaferin ardından İtilaf Devletleri arasındaki iş birliği sona ermiş, Batı kamuoyu ulusumuzun başarısını takdir etmeye mecbur kalmıştır.

Zaferin 98. yıl dönümünü tarihsel önemine ve ruhuna yakışır şekilde gururla kutluyor,  başta Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bağımsızlık yolunda mücadele eden tüm şehit ve gazilerimizi saygı ve minnetle anıyoruz.

MERSİN DENİZ TİCARET ODASI