(Kaynak: Deniz Haber )
17.08.2020 Kanuni gemisi Doğu Akdeniz’de sondaja çıkıyor
Doğu Akdeniz’de sondaj çalışmaları, hız kesmeden devam ediyor.
Sondaj çalışmalarına yoğunluk veren Türkiye, Fatih ve Yavuz gemilerine ek olarak, Kanuni isimli bir gemi de satın aldı.
KANUNİ İÇİN SÜREÇ BAŞLADI
Sondaj gemisi Kanuni’nin Mersin’in Silifke ilçesine bağlı İncekum mevkisinde yer alan NATO Limanı’nda bakım, güncelleme ve geliştirme süreci başladı.
2012’DE İNŞA EDİLMİŞTİ
2012 yılında Güney Kore’de üretimi tamamlanan ve daha sonra Türkiye’ye getirilen sondaj gemisine ‘Kanuni’ ismi verilmişti.
2015’E KADAR BREZİLYA’DA KULLANILDI
Toplam 11 bin 400 metre derinliğe ve 3 bin metre sondaj açabilme kapasitesine sahip olan Kanuni gemisi, 2015’e kadar Brezilya’da enerji firması Petrobras tarafından kullanıldı. Kanuni, altıncı nesil ultra deniz sondaj gemisi olarak da biliniyor.
BAKAN, DENETİMLER SONRASI SÜRECİ DUYURMUŞTU
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 35 Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) personeliyle Türkiye’ye giriş yapan Kanuni’ye koronavirüs tedbirleri çerçevesinde giriş ve çıkışın yasak olduğunu, koronavirüs önlemleriyle ilgili sürecin tamamlanmasının ardından geminin bakım, güncelleme ve geliştirme sürecinin başlayacağını duyurmuştu.
Dönmez, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Doğu Akdeniz’de hidrokarbon arama ve sondaj faaliyetlerinin daha güçlü bir şekilde sürdürülmesi için üçüncü sondaj gemisinin 31 Ocak’ta teslim alınarak TPAO envanterine kaydedildiğini belirtmiş, Milletimizin desteği, Sayın Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesiyle Kanuni yeni ultra derin deniz sondajlarına en kısa zamanda başlayacağını aktarmıştı.
17.08.2020 Mauritius Adası’nda karaya oturan Wakashio isimli Japon petrol tankeri ikiye bölündü
Wakashio isimli petrol tankerinde 6 Ağustos’ta başlayan sızıntı sonucu bin ton petrol okyanusa karıştı. Yetkililer 25 Temmuz’da karaya oturan gemiye geç müdahale etmekle eleştiriliyor. Mauritius Başbakanı Pravind Jugnauth ise, müdahalelerinin gecikmesini kötü hava şartlarına bağladı.
Yetkililer, Wakashio’dan 3 bin ton petrolün boşaltıldığını söylüyor. Geminin sahibi Nagashiki Shipping firması da gemi ikiye bölünmeden önce içinde az miktar petrol kaldığını savundu.
Limandan 16 kilometre açıkta durması gerekirken geminin nasıl karaya oturduğu hala bilinmiyor. Konuyla ilgili soruşturma devam ederken Mauritius hükümeti Nagashiki Shipping’den tazminat talep ediyor.
Mauritius Adası’nda yaşayan halk ise hükümetin çevre acil durumu ilan etmesinin ardından The MV Wakashio’dan sızan petrolün temizlenmesinde gönüllü olarak çalışıyor.
1.3 milyon nüfusa sahip Mauritius vatandaşları petrolün kıyı bölgesinde yayılmasını engellemek için geçici bariyerler kuruyor.
16.08.2020 Kuzey Kutbu’ndaki buzullar 2035 yılına kadar eriyebilir
Corona virüsü konuştuğumuz bugünlerde göz ardı ettiğimiz bir tehdit daha var: Küresel Isınma. Yapılan bir bilimsel araştırma konunun ciddiyetini gözler önüne seriyor.
Gezegenimizin iklim tarihini mercek altına alan bilim insanları Kuzey Kutbu’ndaki buzulların 2035 yılına kadar eriyebileceğini açıkladı.
Uydu görüntülerini inceleyen bilim insanları 127 bin yıl önce yaşanan durumun 15 yıl içinde tekrar edebileceği görüşünde.
“ANTARKTİKA’DAKİ BUZ ÖRTÜSÜ DAHA FAZLA ERİYEBİLİR”
Svalbard’daki Greenpeace iklim kampanyası sorumlusu TrulsGulowsen’e göre, Konsvegen buzulundaki bu çekilme, milyarlarca yaşamın mahvolması anlamına geliyor.
Konuyla ilgili konuşan Gulowsen şu ifadeleri kullandı:
“Buzullar yalnızca olağanüstü manzaralar olmakla kalmaz, milyonlarca insanin, hayvanin ve bitkinin su kaynaklarıdır. Petrol, kömür ve doğal gaz gibi fosil yakıtların yarattığı sera etkisi nedeniyle artan sıcaklıklar, buzulları yok ediyor. Fosil yakıt bağımlılığımızdan kurtulmazsak, önce buzulların, ardından da milyarlarca yaşamın mahvolması riskini göze alıyoruz demektir.”
KÜRESEL ISINMA DÜNYA HARİTASINI NASIL DEĞİŞTİRECEK?
Türkiye dahil tüm dünyayı tehdit eden küresel ısınmanın gelecek yıllarda dünya haritasını nasıl değiştireceğini hiç düşündünüz mü? Buzullar eriyor ve maalesef kimse bunu durduramyor. Peki böyle devam ederse nelerle karşılaşacağız?
ChristianAid tarafından yayınlanan rapor Küresel Isınma’nın sonuçları ile ilgili oldukça ürkütücü uyarılarda bulunuyor.
Tüm buzulların erimesi durumunda ortalama deniz suyu seviyesi 65 metre kadar yükselecek. Bu da deniz seviyesine yakın kara parçalarının denize karışacağı anlamına geliyor.
Rapora göre buzulların erimesinden en radikal şekilde etkilenecek ülkelerden birisi İngiltere. İngiltere’ye bakalım. Erime sonrasına bakın ne hale geliyor?
İrlanda Cumhuriyeti ve İngiltere’de kıyı tarafları olduğu gibi su altında kalıyor, adalar küçülüyor.
15.08.2020 ‘Globe 6’ isimli gemi, Filipinler’de karaya oturdu
Vardiya zabiti uyuya kalan Vietnam bayraklı Globe 6 isimli gemi, Filipinler’de karaya oturdu.
Globe 6’nın kaptanı Kaptan Nguyen Hoai, kaza mahalline intikal eden Filipin Sahil Güvenlik ekiplerine vardiya zabitinin kazanın gerçekleştiği esnada uyuya kalmış olduğunu söyledi.
4400 DWT’luk kargo gemisi Globe 6’nın Filipinler’in merkezindeki Nagubat Adası ile Liwagao Adası arasındaki sularda karaya oturduğu öğrenildi. Geminin pirinç taşıdığı bildirildi.
25 kişilik mürettebatta herhangi bir yaralanma olmadı.
14.08.2020 ABD’li senatörler Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu
ABD’li senatörler Robert Menendez ve Chris Van Hollen, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo’ya bir mektup göndererek Türkiye’ye yaptırım uygulanması çağrısında bulundu. Viyana’da Yunan mevkidaşıyla görüşecek Pompeo’ya ithafen yazılan mektupta, “Kanunlara uyun ve Türkiye’ye yaptırım uygulayın” denildi.
Doğu Akdeniz’de tansiyon yükselirken bugün gözler Avusturya’nın başkenti Viyana’da olacak. Temasta bulunmak için bu hafta Avrupa’ya giden ABD Dışişleri Bakanı Mile Pompeo, bugün Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile bir araya gelecek.
Doğu Akdeniz’deki gerilimin masaya yatırılacağı kritik görüşme öncesinde ABD’li senatörlerden Türkiye çağrısı geldi.
Mike Pompeo’ya ithafen yazılmış 13 Ağustos tarihli mektupta imzası bulunan iki senatör ise Robert Menendez ve Chris Van Hollen olarak görülüyor. Mektupta, Türkiye’nin Akdeniz’deki son günlerdeki hamlelerinden dolayı çok büyük endişe duyulduğu kaydedildi.
TÜRKİYE KARŞITI 3 ÇAĞRIDA BULUNULDU
Mektupta, Pompeo’ya 3 çağrıda bulunuluyor. Menendez ve Van Hollen mektupta, “Türkiye’nin gemilerini Yunanistan’a ait bölgeden çekmesi ve uluslararası yasalara uygun hareket ederek bu sorunu çözmesi çağrısında bulunun. Derhal Avrupa Birliği ile koordineli bir şekilde Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de artan hareketliliğine karşı yanıt vermek için çalışın. Yasalara uyun ve Türkiye’ye yaptırım uygulayın” ifadesi yer aldı.
Uluslararası medyada yer alan mektupta, “ABD’nin bu kritik zamanda kesin bir karar vermemesi, Türkiye’nin etkisini artırmasının önünü açacak. Dolayısıyla Türkiye’nin gemilerini çekmesi için bütün önlemlerin alınması çağrısında bulunuyoruz” denildi.
12.08.2020 Beyrut Limanı patlamadan 1 hafta sonra kısmi olarak faaliyete başladı
Lübnan’da geçen hafta büyük patlamalara sahne olan Beyrut Limanı, bir hafta sonra kısmi bir şekilde faaliyetlerine yeniden başladı.
Lübnan’daki geçici hükümetin Ekonomi Bakanı Raul Name, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, büyük zarara uğrayan Beyrut Limanı’ndaki 16 vinçten 12’sinin çalışmaya başladığını, limanın, kargosunu boşaltacak gemiler ve limandan mallarını alacaklar için faaliyetlerine başladığını duyurdu.
LÜBNAN’IN 4 AYLIK BUĞDAY STOKU VAR
Name, ayrıca ülkenin 4 aylık ihtiyacını karşılayacak buğday stokları olduğunu belirtti.
Halihazırdaki stoklarında 32 bin ton buğday olduğu bilgisini paylaşan Name, iki gün içinde Lübnan’a 110 bin ton daha buğdayın ulaşmasını beklediklerini kaydetti.
Beyrut’taki patlama sırasında limandaki tahıl siloları da kullanılamaz hale gelmiş, Ekonomi Bakanlığının paylaştığı rakamlara göre, patlama yaklaşık 15 milyar dolarlık hasara yol açmıştı.
Lübnan makamları, patlama sonucu en az 170 kişinin hayatını kaybettiğini ve 30-40 kişinin kayıp olduğunu aktardı. Yaklaşık 6 bin yaralıdan 120’sinin yoğun bakımdaki tedavilerinin sürdüğü ve 1500 civarında da özel tedavi isteyen yaralı olduğu belirtildi.
11.08.2020 ‘Pacific’ adlı lüks yat Marmaris’te 1,5 milyon lira Kazandırdı
Gaz şirketi ana hissedarı olan, 22,5 milyar dolarlık servetiyle dünyanın 53’üncü zengini kabul edilen, sanat koleksiyoncusu, Rus milyarder Leonid Mikhelson’un mega yatı ‘Pacific’, Marmaris Körfezi’nde bulunan gümrüklü limana demirlendi.
Cayman Adaları bayraklı ve üzerinde helikopter bulunan lüks yat, parlak koyu gri rengi ile ilgi çekti.
Mega yata İzmir’in Aliağa ilçesinden getirilen 7 tankerle 1 milyon 300 bin lira değerinde, 210 bin litre yakıt ikmali ve 200 bin liralık deniz ürünleri, meyve, sebze, tropikal meyve ve içecek alışverişi yapıldı. Saat 10.30’da demirlenen mega yata ikmal yapılması 6 saat sürdü. Yatın güvertesi ve çevresindeki mürettebatın temizlik ile bakım çalışması da dikkat çekti.
28 KİŞİLİK MÜRETTEBAT
6 süit kabinindeki banyo aparatları altın kaplama olan mega yatta, 28 kişilik mürettebat bulunuyor. 12 kişinin aynı anda ağırlanabildiği yatta kişi başına 2 görevli hizmet ediyor.
Yatta ayrıca vücut ısısına göre ayarlanabilir bilgisayarlı klima sistemi, her süitte jakuzi ve su sporları aletleri ile özel garaj, yatın dibinden dalma özelliği olan daldırma havuzu gibi çok sayıda teknolojik ve lüks cihaz bulunuyor.
Marmaris’in turistik Bozburun, Selimiye, Orhaniye ve Söğüt mahalleleri açıklarındaki koylarda 2 haftadır dolaştığı öğrenilen mega yat ile bu hafta cumartesi günü ismi açıklanmayan misafirler alındıktan sonra Yunanistan’ın Rodos Adası’na hareket edileceği öğrenildi.