(Kaynak:www.denizhaber.net)
27.04.2020 Deniz Kuvvetlerin’den Ege ve Doğu Akdeniz’de hazırlık eğitimi
Milli Savunma Bakanlığı, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından 22-24 Nisan tarihleri arasında Ege Denizi ve Doğu Akdeniz’de harekâta hazırlık eğitimi gerçekleştirildiğini açıkladı. Açıklamada, eğitimlere değişik tipte 27 adet savaş gemisi, deniz karakol uçakları, helikopterler ve İnsansız Hava Araçları’nın katıldığı belirtildi.
27.04.2020 Tunus-Libya yeni deniz ticaret yolunda ilk gemi yola çıktı
Tunus’un güneyindeki Sfaks kenti liman müdürü Enis Kemmun, çeşitli gıda maddelerinin bulunduğu 140 konteyner yüklü ticaret gemisinin Sfaks limanından Libya’nın başkenti Trablus’a doğru yola çıktığını belirtti.
Geminin yolculuğunun 48 saat süreceğini aktaran Kemmun, bu ticari seferlerin her 10 günde bir yapılacağını ve başlangıç olarak ihracatla sınırlı olacağını kaydetti.
Tunus Ticaret Bakanı Muhammed el-Museylini daha önce yaptığı açıklamada, ihraç mallarının daha önce kara yolu üzerinden Libya’ya gönderildiğini, ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaynaklı önlemler sebebiyle sıkıntılar yaşanmasından dolayı deniz yolunu açmak durumunda kaldıklarını söylemişti.
Tunus ile Libya arasında 2013 yılında da bir deniz ticaret yolu açılmış ancak güvenlik nedenleri yüzünden proje başarılı olamamıştı.
26.04.2020 Katar 16 LNG gemisi için Çin ile anlaştı
Dünyanın en büyük LNG üreticisi Katar, büyüyen ihracat ihtiyacı için Çin’in ürettiği 174 bin metreküp yük kapasiteli 16 adet sıvılaştırılmış doğalgaz gemisi satın alacak.
Enerji Günlüğü – Dünyanın en büyük LNG üreticisi Katar, büyüyen ihracat ihtiyacı için Çin’in ürettiği 174 bin metreküp yük kapasiteli 16 adet sıvılaştırılmış doğalgaz gemisi satın alacak.
Katar devlet petrol ve doğalgaz şirketi Qatar Petroleum geçen yıl düzenlediği ve LNG endüstrisindeki en büyük ihale olan 60 LNG gemisi imalatı (sayının 100’e çıkarılması seçeneği ile) ihalesi kapsamında bir anlaşma imzaladı. Qatar Petroleum, Çin Devlet Gemi Üretim Şirketi’ne (CSSC) bağlı Hudong Zhonghua ile video konferans yöntemiyle 2,86 milyar dolar değerinde bir imalât projesi anlaşması imzaladı.
Proje kapsamında Qatar Petroleum, Hudong Zhonghua’nın tasarlayıp ürettiği, 174 bin metreküp yük kapasiteli 16 adet sıvılaştırılmış doğalgaz gemisi satın alacak.
Söz konusu gemilerin, muadillerinden 800 metreküp daha fazla yük kapasitesine sahip olduğu belirtildi. Yeni tip gemilerin, ayrıca daha az yakıt harcadığı kaydedildi.
Hudong Zhonghua, şu ana dek toplam 21 LNG gemisi üretti.
25.04.2020 WTO ve IMF’den ihracat kısıtlamalarına karşı uyarı
Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve Uluslararası Para Fonu (IMF), yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle artan ihracat kısıtlamaları ile tıbbi malzeme ve gıda ticaretini sınırlayan eylemlerden endişe duyduklarını belirterek, bu kısıtlamaların “tehlikeli bir şekilde zarar verici” olabileceği konusunda uyardı.
WTO ve IMF, COVID-19 salgınına karşı alınan önlemler ve bunların küresel ticarete etkisine ilişkin ortak bir açıklama yaptı.
Ekonomik büyümenin canlanmasında açık ticaret politikalarının rolü vurgulanan açıklamada, “Özellikle, artan ihracat kısıtlamalarından kaynaklanan arzdaki bozulmalardan ve önemli tıbbi malzemelerle gıda ticaretini sınırlayan diğer eylemlerden endişe duyuyoruz.” ifadesi kullanıldı.
COVID-19 için gerekli tıbbi ürünlerin ithalat faturası geçen yıl 300 milyar dolar olduAçıklamada, geçen yıl, yüz maskesi, eldiven, el sabunu, dezenfektan, koruyucu giysi, oksijen maskesi, ventilatör ve nabız ölçme cihazı gibi COVID-19 salgınıyla mücadelede ihtiyaç duyulan ürünlerin küresel ithalatının yaklaşık 300 milyar dolar seviyesinde gerçekleştiği hatırlatılarak, hükümetlerin söz konusu tıbbi ürünlerin ithalatını kolaylaştırmak için birçok tedbir aldığı aktarıldı.
İlaçlar, koruyucu giysiler ve ventilatör gibi kritik ürünlerin ihracatının da kolaylaştırılması gerektiği vurgulanan açıklamada, WTO kurallarının kritik eksiklikleri önlemek veya hafifletmek için uygulanan geçici ihracat kısıtlamalarına izin verdiğini ancak mevcut koşullarda bu tür tedbirler uygulanırken hükümetlerin dikkatli olması çağrısında bulunuldu.
Hükümetlere “kısıtlamalardan kaçının” çağrısıAçıklamada, bu tür önlemlerin tedarik zincirine zarar verdiği ve üretimi azalttığına işaret edilerek, “İhracat kısıtlamaları tehlikeli bir şekilde zarar verici olabilir.” değerlendirmesine yer verildi.
Bu kısıtlamaların ekonomik ve sağlık krizini daha da kötüleştireceğine işaret edilen açıklamada, tıbbi malzemelerin üretimini artırmak için sınır ötesi üretim ve dağıtım ağlarını inşa etmenin önemi vurgulandı.
Açıklamada, tıbbi ürünlerin yanı sıra bazı gıda ürünlerine yönelik kısıtlamaların da ortaya çıkmaya başladığı belirtilerek, “Hükümetlere, ihracat ile diğer ticaret kısıtlamalarından kaçınmaları ve yılın başından bu yana uygulamaya koydukları kısıtlamaları hızlıca kaldırmaya çalışmaları için çağrıda bulunuyoruz.” ifadesi kullanıldı.
25.04.2020 Petrol fiyatları düştü, kiralık tanker kalmadı!
Petrol ithalatçısı ülkeler, tarihi düşüş yaşayan petrol fiyatlarının ardından bu dönemden yararlanmak için depolama formülü buldu. Depolarını ağzına kadar ucuz petrolle dolduran rafineriler daha fazlası için kiralık tanker arayışına girdi. Tanker gemilerinin kiraları uçarken, şirketlerinin değeri ise hızla yükseliyor.
Koronavirüs salgını, yüzyılların dev sektörü petrolde dengeleri alt üst etti. Salgın hastalık nedeniyle seyahatlerin durması ve yüzbinlerce işletmenin üretime ara vermesi, dünyadaki günlük petrol tüketimini 100 milyon varilden 30 milyon varile düşürdü.
Her geçen gün rekorunu daha da geliştirerek çakılmaya devam eden petrol fiyatları 20 dolarında altına düştü. Sene başında 66 dolardan işlem gören Brent petrolün varil fiyatı hafta içinde 18 dolar civarına kadar geriledi. Hafta başında ABD’nin Batı Teksas (West Texas Intermediate/WTI) tipi ham petrolün varil fiyatının tarihte ilk kez sıfırın altına düşerek eksi 37 dolara kadar geriledi.
Bu durum petrol üreticisi ülkeler için büyük bir travma olsa da, petrol ithalatçısı ülkeler için fırsat oldu. Petrol ithalatçısı ülke ve şirketler, ham petrol varil fiyatının 20 doların altında düşmesini fırsata çevirmek istiyor. Depolarını ağzına kadar dolduran rafineri ve ithalatçı firmalar daha fazlası için kiralık tanker arayışına girdi. Uluslararası sularda şu aralar kıymete binen petrol tankerleri yoğun mesai yapıyor.
Türkiye’nin de aralarında bulunduğu petrol ithalatçısı ülkeler petrolde düşük fiyattan olabildiğince faydalanmak adına petrol piyasasını yakından takip ediyor. Depolama şirketleri dört koldan petrolü taşıtacak tanker ararken, sektör temsilcileri bir müddet daha kiralık tanker bulmanın zor olduğunu belirtiyor. Bilgi aldığımız armatör ve denizcilik şirketleri yetkilileri; tanker gemilerin kiralarının talep doğrultusunda arttığı ifade ediyor. Uluslararası piyasalarda tanker şirketlerinin hisse değerleri hızlıca yükselmeye başladı.
Dünyanın en büyük bağımsız petrol depolama şirketi, koronavirüs salgınından dolayı hızla artan petrol bolluğundan dolayı, traderların ham petrol ve rafine akaryakıt depolamaları için neredeyse hiç boş yerleri kalmadığını duyurdu.
Rotterdam merkezli Royal Vopak NV’nin baş finans yetkilisi Gerard Paulides, verdiği mülakatta, “Petrol tarafında terminallerimiz için mümkün olan tüm kapasite tamamen satıldı” dedi ve “Vopak için, bakım olmayanlar dışında dünya çapında eldeki tüm kapasite neredeyse tükendi ve duyuyorum ki dünyanın kalan kısmında da kapasitesi dolan yegane şirket biz değiliz” şeklinde görüş bildirdi.
25.04.2020 Rosatom, dünyanın en büyük nükleer buzkıranını inşa etmeye hazırlanıyor
Dünyanın tek nükleer enerjili buzkıran filosunu işleten Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, filosuna yeni bir buzkıran gemisi daha eklemeye hazırlanıyor.
Dünyanın tek nükleer enerjili buzkıran filosunu işleten Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu Rosatom, filosuna yeni bir buzkıran gemisi daha eklemeye hazırlanıyor.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ni inşa eden Rosatom’un grup şirketlerinden Rosatomflot (FSUE Atomflot) ve gemi inşaat şirketi Zvezda Ltd, nükleer buzkıran ‘lider’in inşaat sözleşmesini imzaladı.
FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka ve Zvezda Ltd. Şti Genel Müdürü Sergey Tseluyko, 23 Nisan’da, Murmansk ve Vladivostok’ta bulunarak sözleşmeye uzaktan imza attılar. Zvezda Gemi Yapım Kompleksi, Rosatom tarafından yaptırılan bu projenin tek yüklenicisi durumunda ve sözleşme şartlarına göre geminin 2027 yılında işletmeye alınması bekleniyor.
Rusya’nın nükleer buzkıran filosu tarihinde önemli bir adım daha atıldığını kaydeden FSUE Atomflot Genel Müdürü Mustafa Kashka, nükleer buzkıran ‘lider’ ile ilgili şunları söyledi: “Lider, Rosatom uzmanları tarafından geliştirilen modern teknoloji ürünü iki RITM-400 nükleer reaktör ile donatılacak. Buzkıran gemisinin toplam kapasitesi 120 MW olacak ve bu da geminin 4 metreden daha kalın buz kütlelerini aşmasını sağlayacak. Aynı zamanda nükleer buzkıranın devreye alınması, Arktik Okyanusu’nun doğu bölgesinde güvenli ve düzenli operasyonlarla, Kuzey Denizi Rotası sularında yıl boyunca deniz seferleri yapmamızı garanti edecek ve yüksek enlemde ticari rotalar oluşturmamız için yeni imkanlar sağlayacak.”
Nükleer buzkıran ‘lider’, Iceberg merkezi tasarım bürosu tarafından belirlenen teknik özelliklere uygun olarak inşa edilecek ve Rosatom’un yan kuruluşu Afrikantov OKBM A.Ş tarafından geliştirilen RITM-400 nükleer reaktörlerle donatılacak.
Liderin ana güç ekipmanları, her biri 37 MW güç kapasitesine sahip dört turbo jeneratörle donatılmış bir buhar türbini ünitesinden ve her biri 30 MW güç kapasitesine sahip dört pervane motoru ile donatılmış bir elektrikli tahrik sisteminden oluşuyor.
Buzkıranın temel özellikleri ise şöyle; 120 MW (pervane şaftlarında) güç kapasitesi, 22 knot (temiz suda) maksimum hız, 209 metre uzunluk, 47.7 metre genişlik, 4 metre maksimum buz penetrasyonu ve yaklaşık 69 bin 700 ton yer değiştirme.
24.04.2020 Mersin’de denizi kirleten gemiye ceza kesildi
Mersin’de son zamanlarda artan ceza sayılarına bir yenisi daha eklendi. Türk bayraklı bir gemiye 1 milyon 907 bin TL ceza kesildi.
Son dönemlerde denizi kirleten gemilere kesilen cezalar artmaya başladı. Artan rekabet ortamın gemilerin gereken prosedürleri uygulamadan denize denetimsiz bir şekilde atık bırakmaları cezasız kalmıyor.
Mersin’de Akar Shipping firmasına ait Parpali isimli gemiye ceza kesildi. Mersin limanına sintine veya yağ türevi yakıt bırakan gemiye yüksek miktarda ceza kesildi.
Mersin Limanı’nda gerçekleşen olayda, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı görevlilerinden edinilen bilgilere göre, Türk bayrağına sahip Parpali isimli gemiye 28 Mart 2020 tarihinde 1 milyon 907 bin TL ceza kesildi.
24.04.2020 Çin’in iki buzkıran gemisi 36’ncı Antarktika seferinden döndü
Xuelong ve Xuelong 2 buz kırıcı araştırma gemileri, Çin’in Antarktika’ya düzenlediği 36. keşif seferini tamamlayarak, 23 Nisan Perşembe günü Shanghai’ye döndü. Her iki buzkıran gemi, 198 gün süren bu keşif seferi süresince 70 bin deniz mili katettiler.
Bilim insanları ise keşif ekibinde sağlanan bilgilere göre, zeminin bilimsel araştırması, Ross Denizi’nin ve diğer okyanus bölgelerinin incelemesi de dahil tam 62 görev gerçekleştirdi.
Bu keşif seferi Antarktika’ya her iki buzkıran gemi tarafından birlikte yapılan ilk sefer. Ayrıca, Xuelong 2’nin de ilk seferi. Xuelong 2, Çin’de inşa edilmiş ilk buzkıran araştırma gemisi. Bu seferde onun, tasarımında öngörüldüğü üzere, iki boyutta buz kırma kabiliyeti olduğunu kanıtlanmış oldu. Öte yandan, Xuelong 2’de bulunan bilimsel ve son derecede rafine donanımın da Çin’in kutup araştırmaları konusundaki yetenek ve etkinliğini büyük ölçüde artırmış olduğu açıklandı.
22 Ekim 2019 tarihinde Antarktika seferine çıkan Çin’in ilk yerli üretim buzkıran gemisi “Xue Long 2” (Kar Ejderi 2), 413 kişilik mürettebatıyla yola çıkmıştı. Gemi, Çin’in Antarktika’daki Congşan Araştırma İstasyonu’na ulaştıktan sonra, kıtanın batısındaki Ross Denizi ve Amundsen Denizi’nde araştırmalar yaptı. Ardından kıtanın kuzeydoğusundaki Büyük Çin Seddi Araştırma İstasyonu’na giden gemi, Kozmonotlar Denizi’nde de incelemeler yürüttü. Çin Arktik ve Antarktika İdaresi Direktörü Çin Veicia, seferin Antarktika’daki değişimlerin dünyaya etkisini anlamayı ve Çin’in kıtanın küresel yönetimine katılımını artırmayı amaçladığını vurguladı.
23.04.2020 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan’ın Türkiye’ye yönelik eleştirilerine yanıt verdi
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’nin sondaj çalışmalarını kınayan açıklamasına tepki gösterdi. Aksoy, Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın, Türkiye’nin sondaj çalışmalarına yönelik açıklamasına yazılı cevap verdi.
Yunanistan’ın, bugünkü açıklamasıyla bölgedeki sorunlara ilişkin gerçeklerden uzak bir algı ve hak tanımaz tavırlara sahip olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten Sözcü Aksoy, “Yunan-Rum tarafı, ülkemizin Doğu Akdeniz ve Ege Denizi’nde meşru ve egemen haklara, Kıbrıs Türklerinin de Ada’nın ortak sahibi olarak Ada’nın etrafındaki kaynaklarda eşit haklara sahip olduğu gerçeğini kasıtlı olarak görmezden gelmektedir” ifadelerini kullandı.
Aksoy, Doğu Akdeniz’deki barış ve istikrarı esas tehdit eden kesimin Yunan- Rum ikilisinin maksimalist ve uzlaşmaz tutumu olduğu ve Doğu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hem de KKTC’nin haklarını kararlılıkla korumaya devam edeceklerini vurguladı.
22.04.2020 Türkiye’nin 89 deniz feneri yenilenecek
Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, gemilere yol ve tehlikeyi göstermek için yapılmış olan deniz fenerleri için harekete geçti. Türkiye’nin kıyılarına dağılmış olan 89 deniz fenerini yenileyecek olan Kıyı Emniyeti, fenerlerin rölöve ve projeleri ile ihale ön hazırlık dosyasının hazırlanması için ihale açtı.
Hopa’dan İskenderun’a kadar uzanan sahillerindeki betonarme 89 deniz fenerini elden geçirilecek.
Geceleri ve sisli havalarda gemilere, balıkçı teknelerine yol gösteren deniz fenerleri 1997 yılında Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne bağlanmıştı.Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü İdari ve Yapı İşleri Daire Başkanlığı, kendisine bağlı 89 adet betonarme kıyı ve mendirek fenerinin rölöve projeleri, uygulama projeleri ile ihale ön hazırlık dosyasının hazırlatılması işi için ihale açtı.
Karadeniz, Marmara Denizi, Ege Denizi ve Akdeniz kıyılarındaki fenerleri kapsayan ihale, 6 Mayıs 2020 tarihinde yapılacak.
Söz konusu ihale dosyasında yer alan bilgide işin tanımı ve kapsamı şöyle açıklandı:
“Bu iş kapsamında, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü kullanımında olan 89 adet betonarme kıyı ve mendirek fenerlerinin durum tespiti yapılarak raporlanması, rölöve projelerinin hazırlanması, müdahale tespiti yapılarak uygulama projelerinin hazırlanması için ilgili tüm mevzuatlara uygun şekilde ihale ön hazırlık dosyasının (onaylanan projelere göre; keşif, metraj, pursantaj, mahal listesi) hazırlanması işidir. Ayraca tüm fenerlerin rapor ve fotoğraf albümü şeklinde çalışma hazırlanacaktır.”
Şartnameye göre 4 ayda tamamlanması istenen işler kapsamında, fener yapılarının yakın çevresinin mevcut durumu, rölöve ölçümleri üç boyutlu lazer tarayıcı ve fotogrametrik rölöve ekipmanı ile yapılacak, bilgisayar ortamında ölçekli çizimleri hazırlanacak, çalışmalar rapor ve ölçekli çizimlerle belgelenecek.